Diskutujte: Líbí se vám módní styl téhle herečky? A co říkáte na její filmy.

Mohlo by vás také zajímat: Móda: Boty a kabelky na léto

Na kontě šest oscarových nominací…

Americká divadelní a posléze filmová herečka Glenn Close se narodila 19. března 1947 v Greenwich, stát Connecticut, ve znamení Ryb. Pochází z prominentní rodiny, její otec byl uznávaný lékař. Mládí prožila na americkém venkově, ale část dětství strávila i v Africe, kde její otec ordinoval, chodila do internátní škole ve Švýcarsku. Získala bakalářský diplom v oborech antropologie a drama na prestižní William & Mary College ve Virgínii. Už na škole hrála v divadelním spolku a přivydělávala si jako servírka.

V začátcích své kariéry pracovala jen pro televizi a zářila také na divadelních prknech Broadwaye, především v roli Normy Desmond (muzikál Sunset Boulevard od Andrewa Lloyda Webbera). Na stříbrném plátně se začala objevovat až po třicítce: vstupenkou do světa slavných se pro ni stal v roce 1982 flm Svět podle Garpa, kde hrála po boku slavného Robina Williamse. O pět let později ohromila ve filmu Osudová přitažlivost (role Alex Forrest), v erotickém dramatu měla za partnera Michaela Douglase. Proslavily ji právě role osudových žen jako Markýza de Merteuil ve filmu Nebezpečné známosti (spolu s Johnem Malkovichem a Michelle Pfeiffer).

Slávu za roli kruté a zlé čarodějnice jí přinesly také rodinné filmy s dalmatiny (101 a 102 dalmatinů - 1996, pokračování o čtyři roky později). Herečka sama patří k velkým milovnicím psů, má slabost pro plemeno West Highland white terrier. A s trochou nadsázky je třeba říct, že ona sama má výdrž podobnou jinému plemeni, buldokovi. Ostatně jen o psech je ochotná se bavit bez zábran s novináři… Vše ostatní je tabu.

Glenn Close má na kontě má šest nominací na Oscara, poslední získala letos. Je nositelkou několika Zlatých globů a cen Emmy. Jak se jí to podařilo? Sama prý neví: „Jsem dobrá v tom, co dělám. V téhle bláznivé profesi se nemůže stát, že byste si kariéru naplánovali. Prostě děláte ta nejlepší možná rozhodnutí a po třiceti letech se z nich skládá vaše kariéra.“

Krása není vše…

V dětství a mládí nedostávala Glenn příliš prostoru zajímat se o módu, nosila prostě vždy solidní nové šaty, dokud z nich nevyrostla. Něco z tohoto pragmatického přístupu si ponechala dodnes:

  • „Objevila jsem se v žebříčcích nejlépe i nejhůře oblékaných žen. Už se neoblékám pro ostatní, nejdůležitější je, pokud si já sama myslím, že vypadám dobře.“

Umí být ale vždy zajímavá, je velký kumšt vypadat ve zralém věku dobře, s vědomím své osobnosti - Glenn Glose nelze jistě považovat za prvoplánovou krásku. Herečka sama dodává: „Jsem ráda, že hraju samé komplikované postavy. Kdybych měla tuctový obličej, asi bych tak zajímavé role nezískala.“ Glenn Close sluší sportovní a klasická elegance – její civil je na hony vzdálený všemu, co obléká někdy do filmu. Na červeném koberci umí ale nosit velké večerní róby prestižních návrhářů jako Zac Posen, Oscar de la Renta, Stella McCartney nebo Armani.

Na televizní obrazovce a ve filmu je hvězdou v příbězích tvrdých a emocionálně komplikovaných žen. Svůj houževnatý vzhled využila třeba do role drsné viceprezidentky v Air Force One, intrikářské kruté markýzy v Nebezpečných známostech a také v partech Cruelly de Vil nebo Patty Hewes. Právě v posledních dvou jmenovaných postavách inspirovala dva designéry, Anthony Powella a Albera Elbaze. „Vědět, jak si udržet svou moc ve světě ovládaného především muži, je pro ženu velmi, velmi ošidné,“ říká Glenn Close jako nebezpečná právnička Petty v úspěšném seriálu, kde umí také pronést břitce a kovově: Absolutely no! Kde bývá pro vítězství u soudu ochotná vzdát i nějaká morální pravidla. Prokazuje své herecké umění ve filmech, kde se ženy projevují navenek mužskou silou i uvažováním. Patty Hewes, která nosí pruhované kostýmy, pouzdrová padnoucí saka a střízlivý účes, inspirovala módní kolekci Alber Elbaze pro Lanvin (2009).

Podle vyjádření samotné Glenn Close ale nejvíce neuvěřitelné kostýmy zažila ve filmu 101 dalmatinů. Navržené modely považuje za velmi „zábavné a povzbuzující“. Glenn Close na práci designéra Powella nedá dopustit, podobně jako Renné Fleming, světoznámá americká pěvkyně, které se oprávněně říká královna stylu. Mistrovská díla v obou filmech (má již na kontě tři Oscary za svoji práci) jsou od Anthony Powella a jedná se skutečně o mistrovská díla. Cruellu de Vil v podání Glenn Close nemůže nikdo trumfnout, užívá si své černé, bílé a rudé okázalé kreace, bohaté kožešiny v každém krutém a nelítostném gestu. Stále neztrácí ze zřetele svůj sen, mít plášť z kůže roztomilých dalmatinů…

Přece jen v pokračování filmu se jejím kreacím vyrovnaly kostýmy pro Gérarda Dépardieua v jeho postavě návrháře Jean Pierra Le Pelta:

  • „Představil jsem si všechny módní návrháře, které znám, a z každého jsem si vypůjčil kousek. Takže je to vlastně taková laskavá pocta Karlu Lagerfeldovi, Johnu Gallianovi a Jean-Paulu Gaultierovi," prohlásil o jeho postavě Anthony Powell a pokračoval: „Začínám svou práci od syrového materiálu herce, od jeho osobnosti a charakteru. Ve filmu vystupuje Cruella, v pokračování Ella, která odmítá nosit kožešiny. Cruella vypadá divoce, Ella podstatně korektněji.“

Tým imagemakerů myslel při vzhledu Glenn Close na mnoho věcí, třeba na to, jak i krunýř nalakovaných vlasů vyjadřuje pochádkovou čarodějnici – vlasy i make-up hrály velkou roli.

Herečku mrzí, že v Hollywoodu pořádných rolí zvlášť pro starší herečky stále není dost. Letos byla nominována na Oscara za roli ženy, která nemohla v 19. století v Dublinu najít dobrou práci, a proto se začala vydávat za muže. Pánské oblečení s buřinkou jí sedí, jde o výbornou příležitost pro herečku jejích kvalit. Close pomohla k filmu se jménem hlavní postavy, Albert Nobbs napsat nejen scénář, produkovala ho a podílela se i na písni Lay Your Head Down. Ale ani patnáct let příprav filmu nepřineslo herečce po nominaci na Oscaru kýženou zlatou sošku…

Osobní život Glenn Close je znám jen z několika faktů, je dvakrát rozvedená, ze vztahu, následujícím po druhém rozvodu, má dceru Annie, kterou si „pořídila“ až v jednačtyřiceti letech!

V roce 2006 se po dlouhé známosti Glenn Close znovu provdala za byznysmena Davida E. Shawa. Je sportovně založená, pravidelně chodí běhat, zúčastnila se triatlonu, vystoupala na 5 000 metrů vysoký vrchol v Bhútánu. Svůj soukromý život ale se slávou nespojuje, neví se o ní vůbec nic víc…