Tipy & trendy

Jóga

Cvičí se nejdéle, jde o prastaré meditativní duchovní cvičení. Má napomoci spojit se s Univerzem, sjednotit tělo a mysl, nalézt rovnováhu a klid, očistit se, nabrat novou energii a jako by „mimochodem“ získat pružnost. Chcete se formou relaxace na chvíli zastavit? I proto je tady jóga.

  • Oblečení: funkční tílko, nejlépe s atletickými či špagetovými ramínky nebo boxerským zakončením. Vhodný typ je také mít na topu volné, nařasené rukávy. Kalhoty na jógu bývají různé délky, bermudové, pod kolena, 7/8 nebo až ke kotníkům. Oblečení na cvičení může být doplněné o prstové rukavice s protiskluzovou úpravou. Dobrá je také jutová nebo „eko“ podložka.

Kalanetika

Poměrně prosté a nenáročné cvičení, známé od konce 90. let minulého století. Jeho cílem je zpevnění a vytvarování postavy, založené na synchronizovaném stahování a protahování svalů. V popularitě ji dostihly a předběhly pilates a power jóga.

  • Oblečení: tato disciplína nevyžaduje žádné speciální oblečení. Vhodné je komfortně prodyšné strečové tílko (bolerko) jen pod prsa nebo až k pasu a k tomu pružné kalhoty. Cvičí se naboso.

Tai-či

Jde o umění pohybu, meditace a přírodní léčby, které se rozšířilo před deseti lety, u nás jej zpopularizovala herečka Zora Jandová. Vychází z prastarých východních tradic a bojového umění, slouží především jako cvičení pro zdraví a zlepšení kvality života.

  • Oblečení: základem jsou pohodlné kalhoty (nejlépe bavlněné nebo směsové se saténem) s nižším sedem a širokými nohavicemi, dobrý je volný pružný pas na zavazování. A horní díly? Halenky, košile a trička s volným kimonovým rukávem a výstřihem u krku do písmene „V“ bývají často zdobené exotickými motivy (znaky a výšivkou).

Stepaerobic

Je s námi přes dvacet let, jde o formu aerobního cvičení, při kterém se sestupuje a vystupuje na schůdek – tím dochází k zatěžování svalstva dolní poloviny těla. Příbuzný je třeba aqua aerobic.

  • Oblečení: Prvotřídní je křídlaté tílko (nebo také mikina, fleecová bunda), spolu se strečovými harémovými kalhotami s pohodlně řešeným sedem. Naprosto nutná je stabilní speciální obuv s nízkou ponožkou. Pokud budete používat činky, bude se vám i tentokrát hodit cvičební podložka.

Spinning

Cvičí se od konce 90. let na stacionárním kole za doprovodu hudby. Fitness disciplínu vynalezl americký cyklista Jonatan Goldberg během hledání nového způsobu vlastního tréninku.

  • Oblečení: podobné jako funkční oblečení na cyklistiku. Elastické krátké kalhoty (v některých partiích vypodložené) nebo také cyklistické kalhoty se šráky či elastická „kombinéza“. Prima je také krátké tílko, které dobře odvádí pot. Nezbytná je indoorová obuv.

Nordic walking

Efektivní umění chůze ze severu je díky hůlkám ještě prospěšnější. V roce 1988 napadlo v Helsinkách tak málo sněhu, že se konala soutěž v běhu na lyžích bez lyží, pouze s hůlkami – a nová disciplína byla na světě! Nový fenomén se od začátku 21. století rychlostí blesku rozšířil i u nás.

  • Oblečení: podobné jako na pěší turistiku. Stabilní obuv (se speciálními ponožkami) je alfa omega věci – pozor jen, boty nevolte kotníčkové – ty omezují svižnost chůze. Lehká bunda s krytým zadním dílem, kalhoty na stažení do šňůrky, top má být volený podle sezony s krátkým nebo dlouhým rukávem – to je to pravé.

Tip Kafe.cz:

Na mnohé sportovní aktivity potřebuje tašku, volte raději batoh nebo baťůžek než tašku přes rameno. Velmi příjemná věc je na nezbytnou kosmetiku nebo peněženku ledvinka, upevněná do pasu.