Pravdou je, že ke cvičení jógy vlastně nepotřebujeme vůbec nic. Stačí trocha místa, pohodlné oblečení a touha pracovat na sobě. Nebyli bychom to ale my lidé, a zejména pak my ženy, abychom si každou svoji oblíbenou aktivitu nechtěli trochu vyšperkovat. Mimo to samozřejmě zjistíte, že s přírodními materiály se cvičí lépe, kvalitní podložka neklouže a díky pomůckám se snadněji posouváte v pozicích směrem k lepšímu provedení.

Mohlo by vás také zajímat: Vyberte si jógu, která vás bude bavit

Nezáleží na tom, zda praktikujete klidovější Hatha jogu, dynamickou a silovou Power jogu, Ashtangu Vyniasu nebo třeba žhavou Hot či Bikram jogu.

  • Pohodlí a komfort je při cvičení důležitý téměř stejně jako správná technika jednotlivých asán.

Oblečení na jógu

U oblečení na jógu je důležité, že vás nesmí omezovat v pohybu. Mělo by být příjemné na dotyk z nedráždivých materiálů. Někteří jogíni tvrdí, že cvičit by se mělo zejména v bílé barvě, nebo alespoň světlých odstínech. Energie pak prý proudí lépe. Na druhou stranu, nic není tak univerzální a neubere vám obratem 5 kg jako černá.

Co byste měli na cvičení mít:

Podprsenka

Na jakékoliv cvičení, tedy i na jógu, je opravdu nutné mít Bikram jóga se cvičí v sále vytopeném až na 42 stupňů. Obléci si tedy huňaté tepláky by nebyl dobrý nápad. Pro tento druh cvičení volte raději mini kraťasy a top nebo pouze sportovní podprsenku. Někteří tuto jógu v pohodě praktikují v plavkách.

TIP lektorky jógy: Hoďte za hlavu stud a oblečte se opravdu tak, aby vám bylo dobře. Lidé na tomto druhu jógových lekcí cvičí polonazí a zdaleka nemají všichni ideální míry.

TIP Kafe.cz: Prohlédněte si také bohatou fotogalerii u článku. U všech obrázků produktů najdete samozřejmě ceny i značky.

Pomůcky na jógu

Podložka - joga mat

Ve většině studií a center, kde se jóga cvičí, jsou podložky pro klienty zdarma k dispozici. Co si ale budeme povídat, mít podložku svoji je minimálně hygieničtější. Při jejím výběru můžete volit mezi syntetickými nebo přírodnimi materiály. Z přírodnin se pro výrobu používá kaučuk, juta nebo bavlna a připravte se na to, že budou rozhodně dražší, ale zase ekologicky nezávadné. Množství barev a vzorů je nepřeberné, pokud si chcete koupit opravdu krásnou podložku, zabruste i na zahraniční e-shopy.

TIP lektorky jógy: O podložku je důležité dobře pečovat. Vždy po cvičení ji pevně sbalte a uložte do vaku. Jednou za měsíc ji otřete vlhkým hadříkem a nechejte důkladně vyschnout.

Obal na podložku

Abyste mohli se svojí podložkou cestovat, je třeba pořídit si na ni speciální vak nebo alespoň gumové popruhy. Některé sportovní tašky se vyrábí právě i s držákem na podložku, což je velmi praktické.

Obuv (na cestu ze šatny)

Jóga se cvičí naboso, takže sportovní boty s sebou rozhodně vláčet nemusíte. Na druhou stranu absolvovat cestu ze šatny do sálu, případně na toaletu bez bot není moc dobrý nápad. I v těch nejčistějších fitnescentrech číhá riziko nákazy plísní nohou či nehtů. Pořiďte si tedy lehoučné žabky nebo třeba látkové balerínky.

Taška

Taška na jógu musí pojmout oblečení, lahvičku na vodu, přezůvky + nějaké ty kosmetické záležitosti, ručník do sprchy a případně podložku na cvičení. Nabídka trhu je opravdu široká, při nákupu se vyplatí hledět na materiál, který se snadno nešpiní, případně je pratelný.

Pomůcky pro usnadnění cvičení

Speciální pomůcky jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i pro osoby se sníženou flexibilitou nebo pro těhotné. Jedná se zejména o kvádry z pěnové gumy, které se využívají u některých pozic k podložení rukou, chodidel nebo v sedu pod hýždě (podobnou funkci mají i textilní válce tzv. blostery). Velmi užitečné jsou také pásy, které lze využít, když si např. nedosáhneme rukama na chodidla (lze je nahradit obyčejným ručníkem).

Láhev na vodu

Mít u sebe vodu je důležité u každého sportu i u jógy. Zde se sice pitný režim řídí trochu jinými pravidly a v průběhu cvičení se pití nedoporučuje, ale i tak, před a po józe se napít potřebujete. Pokud nechcete chodit s plastovou láhví z obchodu, pořiďte si některou z krásných lahviček, které jsou k dispozici. Za zmínku stojí určitě švýcarské lehké lahve značky SIGG, které tahle firma nabízí v nepřeberném množství designů, mimo horolezce, pro které byly původně určené, má i speciální jógové kolekce.

Relaxace - příjemní pomocníci

Meditační polštáře, deky, plédy. To jsou záležitosti, které můžete mít a poslouží vám zejména k domácímu cvičení - meditaci. Některá dobře vybavená fitka už podobné věci pro své klienty k zapůjčení nabízí.

Zajímavé vychytávky

Jóga je IN a firmy se předhánějí, co ještě pro její milovníky vymyslí.

TIP Kafe.cz:

V týdnu od 13. 1. nabízí obchody Tchibo jedinečnou kolekci oblečení pro sport a jógu za příznivé ceny.

Podívejte se na www.tchibo.cz