Na pomezí

Satén si v módě prošel obdobím, kdy byl značkou luxusu, ale stihl ho i posměch a škatulka „maturitních hábitů“. Odhalí i tu sebemenší nedokonalost na těle, působí příliš slavnostně a na denní nošení není kvůli své mačkavosti příliš vhodný. I tak se malými krůčky sune k vrcholu a znovu dobývá dámské šatníky.

Pro všechny

Velkou lekci jeho kritikům uštědřil jedenáctý ročník Governors Award. Udělují se ceny za celoživotní filmové úspěchy - čestná cena, ocenění Jeana Hersolta a Irvinga Thalberga. Dříve byly součástí oscarového ceremoniálu, ale od roku 2009 jsou samostatné. Jednou z oceněných byla herečka Geena Davis (63). Mnoho z přítomných dam vsadilo na kouzlo saténu a právem zabodovaly. Dokázaly, že i s tak náročným materiálem se dá udělat hodně parády a sluší jak ženským tvarům Jennifer Lopez (50), tak i pohublé figuře Renée Zellweger (50) nebo maskulinnímu typu ženy, kterým Charlize Theron (44) bezesporu je.

Znovu v kurzu

Největší boom zažil satén ve třicátých letech minulého století, kdy mu nepropadly jen ženy, ale i muži. Podlehla mu i slavná Marilyn Monroe, která se v ikonických šatech s rozevlátou sukní stala legendou.

Klouzavý materiál je ale nekompromisní. Hebká vlákna jsou nelítostná a odhalí každý kilogram navíc. Stopy po spodním prádle nebo ďolíčky na stehnech způsobené celulitidou umí předvést v celé kráse. Budí tak dojem, že je určen jen pro prvotřídní krásky s bezchybnou postavou. Zkuste na to jít jinak a volte rozevláté střihy, nabírané sukně, saténová pyžama místo elegantních kostýmků a topy kombinované s krajkou. Jeden prvek bez zbytečného zdobení dokáže s nudným outfitem divy.

V galerii najdete mimo hvězd z červeného koberce během udílení Governors Award i spoustu dalších zajímavých modelů a inspirací.

Něco navíc

I když se satén splétá z jemných vláken atlasovou vazbou, záleží na původním materiálu. Bavlna je určena k výrobě závěsů nebo povlečení. Jen škoda, že stačí tak málo a mohou se objevit vytažené nitky nebo trhlinky. Doporučuje se jen ta nejjemnější péče - praní v ruce nebo čistírně a sušení na vzduchu.