Dalo by se dlouze moralizovat na téma, jak dětská móda kopíruje dospělácké trendy. Na druhé straně jsou komfortní „modýlky“ nejen líbivé, ale i funkční, určené pro lenošení doma, slavnost pod vánočním stromečkem i na hory. Kluci a holky nezůstávají od prvního kouknutí na svět v dětském ráji vůbec nazí. Nikam nelze uniknout před lákavými nástrahami specializovaných butiků, značek se zbožím v různých relacích, od velikosti 50 už pro úplně první dny a týdny.

Materiál na prvním místě

Aktuální móda má i pro letošek hodně trumfů – třeba silné úplety a kožešiny. Maminky by měly při nákupu bedlivě zkoumat nejen atraktivnost, ale i maximální funkčnost každého nového kousku a bedlivě si prohlédnout etikety se symboly. Například u prošívaných, oteplených produktů je dobré také znát označení o zemi původu, protože levnější zboží z asijských zemí nemusí být právě vhodnou volbou například pro dětské alergiky. Hlasitý dialog se vede u bot – běží stále o jejich kvalitu podle aspektů zdravého obouvání. V kostce řečeno, boty a botičky by měly být dobře nazouvatelné a na pevné podešvi…

Ve hře jsou růžová s tyrkysovou

V oblékání patří k oblíbeným námětům folklórní inspirace: tentokrát z Norska či vzdálnějšího exotického Peru s potisky, zářivými výšivkami a vyplétanými vzory. Mezi oblíbenými tisky nechybí ovšem ani anglická kostka, sladký puntík, „glamour“ hvězdičky (v podobě štrasových kamínků) nebo i celoplošný lurexový vzor. Z módních barev slaví vítězství nejen bílá s černou, hodně se líbí růžová a ve všech možných odstínech také tyrkysová. Oblíbené zůstávají nadále péřové nylonové bundy a vesty, pulovry, pletené šaty a šatové sukně – k nim se nosí legíny. Podstatné jsou také trendy džín, kde se k denimu s jemným opráním přidává oblíbený dětský kord v různých odstínech. Z hřejivých detailů je skvělý kožešinový lem nebo čepička, protažená až na uši. Každé oblečení doplňují nepostradatelné šály a rukavice, prstové nebo veselé palčáky. A tašky – určené pro poklady malých slečen? Ty se nosí barevné s delším držadlem (řetízkem) přes rameno.