Mohlo by se zdát, že muži nemají tolik možností se v módě vyjádřit jako ženy. Opak je ale pravdou. Stačí zvolit si ty správné boty a pak už vám stačí jen bílá košile a džíny. A protože správná volba obuvi není jen tak, poradili jsme se s experty.

Mohlo by vás také zajímat: Jak správně vybrat pánský oblek nebo Holičství pro chlapy: Zn. Ženám vstup zakázán

Oxford

Boty zvané Oxfordky poznáte podle uzavřeného šněrování. Oba dva díly svrchní kůže jsou staženy tkaničkou a pevně přišity. Díly těsně přiléhají k sobě a tvoří tak mimořádně elegantní siluetu nohy, kde jazyk není téměř vidět. Tento typ boty si vybírají muži, kteří si potrpí na vkus. Oblíben je zejména v Británii.

Derby/Blucher

Společenské boty tohoto typu mají oproti Oxfordům otevřené šněrování. Boční díly svrchní kůže, sešněrované tkaničkou, jsou přišité pouze ke straně boty. Díky tomu vzniká mezi sešněrovanými konci komfortní mezera a obouvání je snazší. Boty typu Derby jsou oproti Oxford vhodné pro muže s vysokým nártem. U českých mužů bývají velmi populární.

TIP Kafe.cz

Boty vybírejte podle vlastního uvážení. Pokud se cítíte na klasiku a chcete být takzvaně „propper“, jděte spíše do střihu anglického. Naopak italské střihy podléhají více módním trendům a jsou více výrazné.

Mokasíny

Tyto spíše letní boty jsou komfortní a ležérnější než ostatní společenské boty. Jejich výhodou je velmi pohodlné nazouvání. Je možné je nosit bez obav jak na volnočasové a denní aktivity, tak i do zaměstnání. Avšak oproti Americe, kde se nosí běžně k oblekům, se u nás pro formálnější příležitosti přímo nehodí.

Mokasíny noste pouze bez ponožek a nejlépe s ohrnutými kalhotami.

Deserts boots / pouštní boty

Boty původně určené do války v písečné poušti vynikají výbornými funkčními vlastnostmi. Výška boty chránila vojáky před proniknutím písku dovnitř, semiš zase dobře snášel extrémní teplo, tak i chladné noci. Latexová podrážka byla měkká a přitom odolná proti kamenům.Semišové boty deserts boots jsou volnočasová klasika. Tyto kotníčkové boty se silnější krepovou latexovou podrážkou jsou mimořádně pohodlné. Vynikají svou lehkostí do horkého počasí. Existuje však i jejich teplejší varianta ze silnější kůže, vhodná na zimu.

Boty můžete nosit k džínům i barevným kalhotám. Hodí se kombinovat se sakem nebo svetrem. Existují i v barevných provedeních, avšak klasikou je béžová, písková nebo světle hnědá, tzv. nubuková.

Chelsea

Elegantní, stylové a pohodlné, tak by se daly označit boty populární od dob Beatles. Anglické kotníčkové boty z hladké kůže na nízké podrážce jsou dnes velmi módní záležitostí. Všitý boční klínek z elastického materiálu usnadňuje obouvání, ale zároveň působí velmi čistě a nadčasově. Boty se dají nosit celoročně. Chelsea se neustále modifikují, a proto jsou dnes k dostání i z hnědého semiše v různých odstínech. Jejich mladší variantou jsou Jodhpur boots, které jsou místo klínku stažené elegantním páskem. Noste je ideálně v kombinaci se slim kalhotami.

TIP Kafe.cz

Mnozí čeští muži mají problém s výběrem zimních bot. A do městských ulic nosí často chybně outdoorové pohorky. Jako zimní obuv si raději kupte kotníkové boty typu Chelsea, silnější Deserts boot nebo jen vysoké šněrovací boty. Zaměřte se na silnější gumovou podrážku. Pokud jsou z kvalitní kůže, nemusí být ani zateplené.

Módní přešlapy českých mužů

  • nosí špinavé a okopané boty
  • oblékají bílé ponožky a ponožky se sportovními nápisy
  • milují hranaté špičky
  • nosí stylově zcela neladící obuv k danému outfitu
  • u obleku ladí barvu ponožek s barvou bot, nikoli kalhot

Dvoubarevné boty

Dříve označované jako divadelní boty si dnes svou popularitu vydobyly i v Evropě. Dvoubarevné boty jsou elegantní a chic a však vzhledem k jejich výraznosti je pro jejich nošení zapotřebí značná dávka sebevědomí a odvahy. Mezi jejich klasiku patři černo-bílá varianta, jako měl v oblibě Fred Astaire.

Zdobení pánských společenských bot Brogue

Dírkování tzv. brogue je dnes nejčastější způsob obuvníků, jak dát klasickým botám atraktivnější vzhled. Brogue pochází z irských farmářských pracovních bot. Dírkovaly se, aby z bot lépe odcházela nepříjemná vlhkost. Dnes už se dírkování používá pouze jako dekorativní záležitost. Boty s prvkem brogue je možné nosit do kanceláře i na jednání, avšak podle tradičních pravidel by formální boty měly mít pouze hladkou formu a brogue si můžete dovolit pouze na venkov či volnočasově. Tak jako to dodržuje princ Charles v Británii. Tyto boty je možné rozdělit do tři kategorií – hladké, semi-brogue a full brogue.

„Pokud bych měl mužům poradit, jaké materiály jsou vhodné na léto, aby se jim noha nepotila, pak by to byla perforovaná z tříslem činěná úseň tzv. hlazenka, která výborně saje a větrá. O sebekvalitnější obuv je třeba se správně starat, zapomeňte na samolešticí supervýživné balzámy s houbičkou. Kupte si kvalitní krém v plechové dóze (Kiwi, Burgol, Avel), vezměte hadřík a dejte tomu čas.“

Radí designer obuvi a pražský zakázkový švec Erik Martin Lawart

Kafe.cz doporučuje

Místa, kde vám profesionálně poradí při nákupu kvalitních pánských bot

Prohlédněte si také naše unikátní gentlemanské proměny.