Proti mrazu, proti větru

Vysoká funkčnost outdoorového oblečení vykazuje stále vyšší voděvzdornost, prodyšnost materiálů a snižující se hmotnost. Máte z čeho vybírat…

Technologické novinky – materiál se vzduchovými kanálky pro výrazné zlepšení „dýchání", ten „s pamětí" nebo 3D textílie - měkké při běžném pohybu a okamžitě tvrdnoucí při prudkém pohybu? Sem s nimi! Při balení nezapomínáme na funkční prádlo a ponožky, které odvádějí pot od pokožky a zajišťují termoizolační část oblečení. Zadržíme tak nejlépe tělesnou teplotu a transportujeme vlhkost od těla. Oblečení uzavíráme svrchní vrstvou, naší ochranou před nepříznivými vnějšími vlivy. Nejnovější trendy ve sportovní módě s inteligencí použitých materiálů jasně souvisejí.

Čas "ski" a "apres ski"

Elastické termoprádlo vyniká tvarovou stálostí, jedná se o ideální oblečení, přímo na tělo. Vysoký komfort zajišťuje často bezešvá technologie. Nabízí se široká nabídka modelů – mimo jiné tílko s krátkým (dlouhým) rukávem, rolák, rolák se zipem, spodky dlouhé, i pod kolena a mnoho nezbytných doplňků. Samozřejmostí jsou směsové podkolenky a rukavice, nepromokavé nebo fleecové. Pod svrchní oblečení patří ještě mikiny a termofleecové roláky.

Kromě speciální sportovní obuvi (nejlépe ve speciálním batohu) nestárnou ani různé typy „moonboots“, nepromokavé typy se šněrováním nebo s aktuálním, dlouhým vlasem. A doplňky? Čelenka, čepice, kukla – podle libosti.

Lyžařská helma se na sjezdovkách rozšiřuje o poznání pomaleji než u cykloturistiky. I když není povinná, myslí na ni čím dál víc „závisláků“ na bílých pláních. Naopak lyžařské brýle nejsou už považované za nutnou bezpečnostní pomůcku.

  • Po hodinách lyžování přichází ještě čas zábavy a relaxace, lákavý time „apres ski“, do Alp i do Špindlu patří všechno hřejivé – stejně tak jako měkké velké pletené svetry s roláky, legínami a vestami - praktický kus oblečení, ve kterém rozhodně zazáříte. Vesty mívají často praktické kapsy a prodlouženou část na zádech, s dokonalou ochranou zad.

Jak na běžky, v čem na sjezdovku?

Zbývá probrat svrchní vrstvu na běžecké trasy i na startovní čáru vleku.

Běžky: Určitě nepromokavá, větruvzdorná bunda, neprodyšná díky vysoce účinné povrchové vrstvě. Skvělý je stojáček, zip s ochranou brady a odepínací kapuce. Podstatné jsou také kvalitní kalhoty, díky elastickému materiálu neomezují pohyb, se stahovací gumou na bocích a tvarovanou oblastí kolen.

Sjezdovky: Vyberte si přiléhavější bundu s kalhotami nebo módní jednodílný overal… Letité duo složené z horního a spodního dílu je ze strečového materiálu, u bundy nechybí oddělitelná kapuce, větrací otvory, kapsy na brýle, mobilní telefon a MP3 přehrávač nebo kapsa na levém rukávu pro uložení ski pasu. Funkční kalhoty mají často boční zipy, jejich tvar kopíruje každý pohyb těla, a odepínatelné šle.

Snowboard: Pro jízdu na „prkně“ je typický vlastní styl oblékání, který se na první pohled od lyžařského výrazně odlišuje volnějším střihem bundy i kalhot. Vzhledem k tomu, že při snowboardingu velmi často dochází ke kontaktu se sněhem, je nutné zvolit oblečení odolné proti vlhku a oděru. Určitě byste proto neměli šetřit na kvalitních rukavicích s výztuhou a helmě.

Bílá „ve stopě“ vede

Letošní sezona přeje dynamickým, zářivým a energií nabitým barvám. Velmi módní je bílá ve všech odstínech, na scéně zůstává i černá.

  • Kdo chce zvolit pestřejší barevné tóny, má na výběr fialovou, žlutou, růžovu, zelenou, oranžovou a také hned několik odstínů modré.

Na celém oblečení dominují často také vzory, jako jsou proužky, kárované či šachovnicové motivy, někdy mikroobrázky. Aktuální bundy na sjezdovky mají často členící a ozdobné lemování, výjimkou mezi detaily není ani vyšívání a kožešiny.

  • Zipy vládnou všude, do chytrého vybavení patří kapsy a kapsičky (našité i skryté) nebo ozdobná kovová loga či reflexní nášivky.