Cesta zpátky

Módní trendy se vrací v pravidelných časových intervalech, ledvinky nevyjímaje. Osmdesátá léta minulého století se vyznačovala velmi divokým šatníkem mužů i žen. Nosily se tepláky do pasu se zastrčeným nátělníkem, ponožky v sandálech a kolem pasu se pohupovala ledvinka. Čemu jsme se ještě před pár lety smáli a bylo synonymem ošuntělosti a nevkusu, to je dnes absolutním trendem. Stačilo dodat značku a luxusní materiály a ledvinky mohly zase ožít a odrazit se ode dna.

Novinka

Ledvinka není ani zdaleka výdobytek moderní doby. Domorodí Američané používali kožené kapsičky kolem pasu nebo zápěstí, sporran je součástí skotského kiltu a nejvíce se dnešním ledvinkám přiblížili Francouzi v 15. století, když přes boky nosili malé váčky na drobnosti zvané chatelaine. V polovině 20. století se staly ledvinky praktickým doplňkem pro záchranáře, turisty a dobrodruhy, kteří se nechtěli zdržovat hledáním věcí v batohu, ale chtěli mít to nejnutnější po ruce.

Právě v 80. letech se z outdoorového doplňku stal módní hit, khaki barva vzala za své a pevný kanvas nahradily kožesinky, syntetické materiály a výrazné zdobení. Roku 1988 ji americký týdeník Adweek označil za nejžhavější novinku té doby a o dva roky později se objevila v módní bibli Vogue.

Druhý dech

Nyní jsou ledvinky na vrcholu. Nosí se v pase, přes boky i přes rameno a hrají všemi barvami. Nudný kousek v mdlém odstínu béžové nemá mezi trendy místo, měli byste šokovat. První skupina nositelek sází na luxus a vybírá si ledvinky od věhlasných návrhářů a s ikonickým potiskem. Druzí upřednostňují výrazná loga a netradiční materiály jako plast, samet nebo manšestr. Češi jako by měli ještě v živé paměti posměch za ledvinku v šatníku, a tak jsou k jejich návratu skeptičtí. Ale svět už dávno podlehl a celebrity bez nich nedají ani ránu.

Nechte se inspirovat v naší bohaté galerii a rozviřte nudné ulice nápaditým kouskem.