Džíny s tričkem patří k nejčastějšímu oblečení, po kterém člověk dnešní doby po ránu sáhne…

Mohlo by vás také zajímat: Džínovina - 5 kousků, které užijete po celý rok nebo Džíny, které vám vymodelují zadek

Historie denimu

Denimové kalhoty jsou produkt, spojený s historickým vývojem společnosti. Tradici a pravost, po které módní svět tolik volá, nesou prostě v sobě. Nejde o žádný retronávrat, džíny stále zůstávají na přehlídkových molech i mimo ně. Využití denimu má zatím nekonečné množství variant – počítá se s nimi i v budoucnosti. Pokud by jejich skoro 150letou slávu mohl vidět Levi Strauss, „otec“ džínových kalhot, radostně by zvolal: „Džíny forever!“ Džínová story o jednom chytrém nápadu, který zacelil díru na tehdejším trhu s oblečením, je už hodně známá…Univerzálně použitelné pracovní kalhoty pro zlatokopy, ušité z nákladu plátna, určeného původně na výrobu stanů, dal zhotovit německý podnikatel, Levi Strauss v roce 1873.

Od pracovní uniformy na přehlídková mola

V Americe mu nabídl krejčí Jacob Davis zpevňující detail kapes, měděné cvočky. Vynález si nechali oba společníci patentovat a až do roku 1890 byla obchodní dvojice jediná, která mohla džíny vyrábět exkluzivně v podobě, jakou známe dodnes, tedy s dvojitými obloukovitými kapsami. Objevila se „klasika“, pětikapsové džíny na cvočky. Teprve ve 20. století se džíny dostaly za pomoci hvězd a celebrit z dělnických čtvrtí a kovbojských sedel. Během 50. let se staly kultovním oděvem revoltující mládeže, chtěla se výrazně odlišovat od svých rodičů i oblečením. Dalším významným posunem k jejich slávě bylo v 60. letech přijetí denimových kalhot bez výjimky, všemi generacemi…

Univerzální džínovina

Pokud si kladete nesnadnou otázku, proč právě džíny zůstaly mezi módními hity fenoménem, odpověď je snad v tom, že se osvědčily jako univerzální oblečení, po desetiletí se přizpůsobující aktuálním stylům. K džínové módě se přidali teenageři a hippies, od 70. let se denim prosadil v pánském, dámském i dětském oblečení. V Evropě se ale džíny milované před železnou oponou i za ní prodávaly za mnohem vyšší cenu než v USA, což bylo způsobené vysokým dovozním clem, ale i džíny vyrobené v Evropě byly velmi drahé. Řada známých značek: Levi Strauss, Wrangler, Lee, Lee Cooper zvyšovala stále produkci klasického i módního džínového oblečení.

Zatímco ještě v roce 1971 získal Levi Strauss za své džíny prestižní Coty Award - Cenu amerického módního průmyslu, o deset let později už ale „letěly“ návrhářské džíny, vlna zájmu o ně opadla až o dalších deset let později. Luxusní džíny se začaly vracet až po začátku 21. století. Za nejdražší model se značkou se pokládají modely Gucci Genius (pošité africkými korálky) a také modely z módního domu Escada – s diamantovými knoflíčky a zlatými či stříbrnými cvoky. Džíny vyrábí „kde kdo“, a tak klobouk dolů před faktem, že se houževnatá firma Levi Strauss po delší stagnaci dostává opět do černých čísel.

Co jste o džínách možná netušili:
  • Denim je bavlněná tkanina, dodávaná z jihofrancouzského města Nimes. Je pevná a odolná – za mokra se pevnost zvyšuje, nevadí jí namáhání ani časté praní… Tkanina se původně používala na lodní plachty (plula prý pod nimi také Kolumbova Santa Maria).
  • Velký podíl na věhlasu džín 501 měl v té době Andy Warhol. Nosil je dokonce s károvanou košilí, blejzrem, a vytvořil tak zcela novou kombinaci. Populární kombinace získala název „Warholův styl“. „Pětset jedničky“ firmy Levi Strauss byly v roce 2000 vyhlášeny časopisem Time za oděv 20. století, tohoto modelu se prodalo 4 miliardy kusů!
  • Džíny dlouho patřily jen do hájemství mužského světa. I když prý ženy farmářů mužům kalhoty „kradly“, na speciální dámské džíny si musely počkat až do roku 1935. Tehdy si jejich zájmu všimla značka Levi Strauss a vytvořila speciální džíny pro ženy, nazvané Lady Levis: byly střihově uzpůsobeny na ženskou postavu a červené prošívání bylo nahrazeno růžovým.
  • Čeština zná nejméně tři synonyma pro denimové kalhoty: džíny, texasky a rifle. Nejstarší z výrazů - džíny, je odvozený od města Janova, slovo texasky zase odvozuje na dobu, kdy byly džíny oblečením kovbojů. Rifle jsou označení nejmladší, šlo o italskou značku, která byla v komunistickém Československu dostupnější než legendární levisky.

Styl

Džínový styl stále ve svém vrcholovém postavení mezi módními hity posiluje, pravidelně se „střídá“ obnošený styl a pěstěný nenápadný vzhled. Pro letošní jaro a léto se ocitá kombinace džín s košilí nebo bundou zase na vrcholu „top“ žebříčku slávy, senzační jsou šortky, kalhoty – nově úzké s vyšším pasem, zvonové, i nižším rozkrokem – kombinézy, sukně (maxi i mini). Letí být oblečený v džínovině od hlavy k patě, v různých odstínech modré, pod heslem: každá modrá je dobrá. Svět doplňků je denimem také „prošpikován“… Nevyzkoušíte letos alespoň pohodlí polozapomenutých dřeváčků na podpatku s džínovou špičkou, denimové espadrily nebo letní kozačky s děrováním?

Víte, proč jsou podle odborníků právě džíny nadále fenomén? Lidé se pod vlivem ekonomických krizí a z obavy o životní prostředí soustřeďují na materiály, které s nimi zvládnou spoustu rozmanitých činností běžného dne. Spolu s novými technickými materiály s námi proto zůstane i přírodní džínovina.