Inspirujte se třeba barvami podzimního listí – to je, panečku, paleta! Zemité, hlavně temnější tóny. A pro ty, kdo mají rádi extravaganci, můžeme doporučit gotický geometrický styl a také červenou, která jednoznačně rozzáří všechno kolem vás. Obojí se musí umět nosit. Podzim odevlál dirigentskou taktovkou skoro všechny zářivé letní pastelky, na uvolněná místa nyní nastupuje barokní zdobnost, mezi novinkami si ovšem najdou své i milovnice minimalismu. Oblečení může být – podle vašeho záměru – jednoduché, lichotivé, důraz se klade především na možnosti mixu s dalšími kousky šatníku.

Aktuální vzorník

Žádný „velký“ novinkový trend, který by kopíroval některá z uplynulých desetiletí, se neobjevil. Jen svižný módní krok zabrousil do hlubší minulosti, odtud čerpají inspiraci zdobné šaty s gobelínovými vzory a la baroko. Tapetové celoplošné vzory z prvních desetiletí minulého století trumfuje originální obtisk motýlích křídel a znovu je tady s námi jako hit „cik cak“ vlnovkový vzor – vynikne v kombinaci více barviček. Ani tygří vzor nevzdává své místo na čele módního peletonu, objevuje se na legínách, úzkých sukních s výše položeným pasem. Optické zvětšení věčné klasiky, burberry kostky, anglická kostka nebo černobílé pepito. Ani námořnický proužek neřekl poslední slovo. Používá se s mírou, ale vůbec z módní scény nemizí.

Dominantní materiály a barvy

Satén, samet, transparentní krajka, pletáž. A provokativní kůže, nejen v hnědé a černé, ale také provokativní červené barvě! Zvažte také svou náladu, protože v takovém „nálevu“ se na sto procent dostanete do centra pozornosti… Černobílá se prosazuje každý rok – zase jinak, velmi módní je zase černá i noblesní šedé odstíny. Slonovinově bílá, podzimní listí a hořčice.

Módní cesta kolem světa

Projmutá sáčka, lákavě vypadají kratší bundičky, se stojáčkem i náplety, někdy na předním dílu chybí jedna klopa. Také chanelovské jednoduché řešení, zakončené často třásněmi. Svetry s netopýřími rukávy, s prodlouženými rukávy ponejvíc s lodičkou se zajímavým barevným odstínem nebo také výrazným folklorním potiskem. Nosí se měkký mohér i lurexový třpyt. Tenké roláky jsou připravené na každý den… Na každý pád užijete něco u „military stylu“, který se představuje v novém hávu, chce být elegantní. Kožená minisukně – hořčičná, zelená nebo černá klasika není vůbec od věci – hodí se k ní vlastně všechno… Nekončící je japonská inspirace, nejen kimonové rukávy, pletené vesty s vázačkou, legíny a kotníčkové boty – to je ono! Šaty a sukně padají v áčkovém rozšíření nebo koketním podkasaném balonku až na zem! Klidně vsaďte i na etnické inspirace, gejzír barev a vzorů.

Originální detail na každý outfit

Cvočky či zdobení kamínky, to je ono. Plizé se objevuje na sukních i kalhotách. Metalické efekty. Cudné krajkové límečky, i košilové, které vykukují z lemu svetru. Nabírání na různých částech oblečení, především v pasové linii. Kombinují se sáčka nebo parky s četnými kapsami k hedvábným sukním, znovu se objevují košilové šaty. Výšivka na jakékoliv součásti oblečení jako kopie z dávného japonského porcelánu s ženskými siluetami.

Nezapomeňte na doplňky

Šperky? Ty musí být vidět! Dříve platilo, výrazný horní nebo spodní díl je tlumený další součástí outfitu. Dnes je jen na vás, zda jemný průsvit násobíte psychedelickými vzory, nebo zvolíte jiné módní pábení – třeba obrovskou bižuterii, větší kabelku s raženým vzorem, vysoké lodičky nebo jednobarevné (vínové, hořčicové...) punčocháče spolu s mokasínami. Šátek se nosí jako turban, tenčí pásky mají především outfit rozzářit. Stále jsou aktuální také textilní pásky nebo ty z jemné kůže, které se v pase váží na uzel nebo mašličku. A na hlavu? Tentokrát místo kloboučku nasaďte bekovku – je jedno, jestli sametovou nebo z jemného semiše…

Tip KAFE.cz:

Ať už sáhnete po jakémkoliv podzimním či zimním doplňku, nezapomeňte na na pozitivní náladu. Bude pomyslnou třešničkou na dortu vaší celkové image!