Zaoblené válenky našli archeologové ve vykopávkách

Historie vzniku válenek sahá hluboko do naší historie. Archeologické vykopávky ve stepích před Uralem dokládají existenci válenek z doby asi před 1 500 lety. Vědci se domnívají, že válenky vymysleli kočovníci z Asie na území Mongolska a Slované poté technologii výroby převzali. V 17. století se válenky začaly vyrábět i v Rusku. Způsob výroby byl však velmi náročný a také drahý, proto si je mohla dovolit pouze tehdejší šlechta. Až téměř o sto let později se díky nástupu továrenské výroby začaly válenky šířit i mezi běžné obyvatele. Za celou svou historii se však válenky vzhledově příliš nezměnily. Stále se jedná o zaoblenou botu, která přitahuje svým pohodlím a tepelným komfortem.

Válenky zachraňovaly životy na Sibiři i ve 2. světové válce

Válenky se staly symbolem Ruska především díky dvěma dějinným okamžikům. V 18. a 19. století Rusové dobývali nerostné bohatství na Sibiři, kde se teploty pohybovaly kolem −50 stupňů Celsia. Tato obuv byla pro dělníky natolik dobrá, že vydržela i ukrutný mráz. Druhým, neméně důležitým historickým milníkem se stala 2. světová válka. Při útoku na ruská města nebyli němečtí vojáci dostatečně připraveni na dlouhodobější oblehání Ruska a až 25 % z nich umíralo na omrzliny dolních končetin. Rusové měli naopak dostatek teplých válenek, které se vyráběly ve velkém množství.

Do podoby bot se vlna válí dlouhé hodiny

Díky popularitě tohoto typu bot se v Moskvě dokonce otevřelo i Muzeum válenek, které se snaží návštěvníkům přiblížit jejich historii a postupy výroby. Obuv se vyráběla z vlny, která se nejdříve musela pořádně rozčesat. Dalším krokem bylo máčení v horké vodě a následné válení. Válení vlny trvalo i několik hodin, aby hmota získala pevný tvar. Výrobce musel být velmi silný člověk, aby za několik hodin zpracoval velký kus vlny do konečné podoby. „Tradice klasických válenek se zachovala dodnes a už 10 let stále roste jejich popularita. Dnešní válenky se vyrábějí z pravé kůže a vnitřní zateplení je z česané ovčí vlny. Teplo v botě udržuje silná podrážka ze směsi kaučuku a korku, která se nesešlape a neklouže,“ informuje Tomáš Jurák ze společnosti Coqui, která nabízí kvalitní kožené válenky.

Vybírejte kvalitní originály a vyhnete se zdravotním problémům

Právě pro unikátní vlastnosti, jako je udržení tepla a komfortu pro nohy, se poptávka po válenkách stále zvyšuje. Válenky se tak dnes prodávají téměř v každém obchodě. Při jejich výběru se však vyplatí opatrnost. Na trhu se nacházejí různé druhy této obuvi, ne každá z nich je však originální a vyrobená z kvalitních materiálů. „Nejčastěji se setkáváme s výrobky, které mají podrážku z měkké gumy. Taková guma se velmi rychle sešlape a člověk může mít z chůze v těchto botách i zdravotní potíže, jako je zkrácená Achillova šlacha nebo problémy s páteří,“ upozorňuje Jurák. Dalším faktorem mohou být nekvalitní materiály, kvůli kterým nejsou dodrženy požadavky na nepromokavost a udržení tepelného komfortu. Důležitou součástí válenek je ovčí vlna, která tepelně izoluje, je pevná a má nízkou váhu. Dále dbáme na již zmíněnou podrážku a její tvrdost. „Pravé válenky mají tvrdší a kvalitnější podrážku, která se neprošlape. Také vnitřní stélka obuvi bývá u kvalitních modelů anatomicky tvarovaná a nohy jsou tak v botě stabilnější,“ dodává Jurák.