Korzet „naruby“

Kluk z pařížského předměstí, geniální ve své genetické výbavě (narodil se v dubnu 1952), sám zvýrazňuje ve svém životopisu rok 1970 – tehdy se v osmnácti osobně setkal s návrhářem Pierrem Cardinem. Pro mladíka bezesporu klíčový okamžik, stal se jeho asistentem. Později se také u Jeana Patoua a Jacquese Esterela se vyučil vysoké škole krejčoviny. Už v roce 1976 se objevily první autorské modely, designerovo jméno se v posledním desetiletí objevovalo ve spojitosti se značkou Hermes. Určování linií kreativním ředitelem Gaultierem bylo velmi úspěšné, obrat společnosti se zvedal až o čtyřicet pět procent.

Zvuk jména Gaultier zůstává v lesklém světě haute couture neměnné – je odvážné, hravé i šokující. Rozhodující pro jeho profesní kariéru se stal počátek osmdesátých let. Tehdy v jedné jarní kolekci návrhář zaměnil svrchní oblečení za spodní, a korzet i podvazkový pás se rychle dostaly na výsluní „prádlového“ stylu. Pro své hodně avantgardní modely rychle našel zajímavé „kupce“: celebrity, které Gaultiera potřebovaly k umocnění svého umění na jevišti.

  • Prvotřídní radar na módu má zpěvačka a herečka Madonna, která Gaultierovi jednoho dne sama zavolala. Zeptala se na možnost mít kostýmy od něj na chystaném světovém turné (1990, Blond Ambition Tour) – a věděla už přesně, co chce, korzety. V celé kolekci převleků Madonny na jediný koncert (mix dámských a pánských prvků) se objevil i model, který se navždy zapsal do historie módy 20. století. Leskle růžový korzet plný sexappealu, s ostrými hroty košíčků podprsenky… Podobně jejich spolupráce pokračovala i na dalších světových koncertních misích Madonny.

Návrhář také vybavil na začátku nového tisíciletí na tourné, v autorských extravagantních modelech, čínského umělce Leslie Cheunga. Navrhl také nádherně „divadelní“ modely pro koncerty zpěváka Johnnyho Hallydaye k jeho šedesátinám (2003). Z dílny „JPG“ pocházejí také fururistické modely z filmu „Pátý element“

Prostě unikát…

Do konce 20. století získal designér Oscara za módu (za kolekci Junior Gaultier, později JPG), víc než deset let patří do elitní pařížské „rodiny“ haute couture. Už skoro dvacet let se Jean Paul prvotřídně pohybuje také na světovém trhu s parfémy. Známé jsou jeho originální flakony ve tvaru krejčovské panny. Parfém La Male prosadila reklama, ve které se objeví paže dvou zápasících námořníků, což v sobě nese jistý homo erotický podtext. Portfolio vůní Gaultier zůstává jediným dosažitelným produktem, který na našem trhu najdete.

S jeho tvorbou jsme se mohli seznámit pouze jednou, v módní show na Pražském hradě (2005). Modelka Andrea Verešová, která se s jeho modely setkala na „vlastní kůži“, nadšeně prohlásila: „Má úžasné, neskutečně rafinované věci. Má to fakt v krvi. Má talent a dokáže věci, které by nikdy normálního člověka nenapadly.“ Mnoho vizí a nápadů z návrhářových kolekcí putuje křížem krážem stoletími. Tam čerpá Gaultier prvotní inspiraci, se kterou pak tvůrčím způsobem pracuje a vytváří nový styl: pracuje a oživuje „etno“ Frídy Kahlo, jižní Ameriku i rabínský uzavřený svět.

V roce 1976 prý módní novináři napsali po zhlédnutí Gaultierovy premiérové kolekce: „Je to blázen, ale s obrovským talentem a odvahou!“ Dnes, pár měsíců před jeho neuvěřitelnými šedesátinami, by se jeho odvážná cesta profesí dala nazvat nazvat spíše vizionářskou…

KAFE.cz zjistilo

  • Modely francouzského návrháře zaujaly četné herečky a zpěvačky: Catherine Deneuve, Nicole Kidman, Lady Gaga, Marilyn Manson, Kylie Minogue nebo Madonnu. A Marion Cotillard si v úžasné róbě od Gaultiera došla pro Oscara za ztvárnění postavy Edith Piaf.
  • Jean Paul Gaultier úspěšně moderoval televizní pořad Eurotrash v roce 1993.
  • Všestrannost návrhářovy tvorby dokazuje retrospektivní výstava sto dvaceti děl v Kanadě, kde se vystavují jeho kreace, navržené v letech 1976 až 2011. Jsou tu modely z pánských a dámských kolekcí ready – to - wear i také modely haute - couture. Výstava jasně dokazuje blízké vazby návrháře na tvůrce tance, hudby a filmu. Spolupracoval se světoznámými jmény, jakými jsou Maurice Béjarte, Peter Greenaway, Luc Besson nebo Pedro Almodóvar.
  • Na své přehlídky si Gaultier vybírá velmi netradiční modely a modelky, mimo jiné také korpulentní dámu XXL, Crystal Renn.