Hysterie

Na počátku 20. století se rozšířilo povědomí o novém typu botek a všechny děti, bez ohledu na pohlaví, je musely mít. A měly. Dodnes jsou Mary Janes součástí školních uniforem. U dívek se skvěle doplňují s propínacím svetrem, košilí s rozhalenkou, skládanou sukní a podkolenkami. Ani chlapci ale nejsou pozadu a v plátěných šortkách, svetru, košili a vysokých ponožkách vypadají formálně a hravě zároveň. Vzpomeňte si na britskou královskou rodinu. Rošťák princ George bez nich nedá ani ránu.

Kde se vzaly

Kde je ale skutečný prvopočátek, kde uzrála myšlenka takových bot? V roce 1904 listoval majitel obuvnické firmy komiksem a narazil na postavu Buster Brown a Mary Jane. „To jsou ale hezké boty, ty jsem ještě nikde jinde neviděl,“ pomyslel si. O pár týdnů později už se šily ve velkém, podnik před krachem nabral druhý dech a ženy a milovnice bot měly zase o důvod více k úsměvu.

Téměř dokonalé

Podpatek nehraje velkou roli, špička je uzavřená a kulatá a přes nárt vede jeden nebo dva pásky. Univerzální boty nezlomí vaz sukni ani kalhotám a skvěle si rozumí s retrem, elegantním stylem i ležérní módou, kterou reprezentuje Sienna Miller.

Inspirujte se bohatou galerií.