Přečtěte si také 1. díl naší módní strory ze sekáče

Právě teď je ten nejlepší čas poohlédnout se po kabátku, který by vám zpestřil čekání na první jarní dny. Výprodeje v obchodech jsou jistě lákavé, ale mají jednu nevýhodu - může se vám stát, že potkáte na ulici stejný model.

To se však nestane, pokud zavítáte do second-handu. "V second-handech nakupují lidé, kteří mají svůj vlastní styl a chtějí zůstat originální," připomíná Natália Moravčíková, manažerka sítě obchodů Textile House. (Podívejte se TADY, kde najdete jejich pobočky.) V Textile House mají například natolik zajímavé slevy, že těsně před koncem pětitýdenního cyklu obměny zboží pořídíte značkové věci ve finále i za 20 korun! Ani "nová" kolekce však nezatíží vaši peněženku příliš a pocit z úspěšného "lovu" je teprve k nezaplacení:-)

Jaké kabátky aktuálně hledejte v second-handech, abyste byla IN?

1. Barevné. Trendy barvami této sezony jsou: lila, žlutá, petrolejová, odstíny zelené a už několik let se nosí "klasika" - velbloudí. Protentokrát zapomeňte na černou!

2. Zajímavé. Prohlédnějte si Janin model - zkrácené rukávy, výrazný límec a zapínání na jeden nebo dva knoflíky jsou hitem sezony, takový kabátek patří k teplému svetru a rozhodně upoutá pozornost. (Jako doplněk vyberte výraznou šálu nebo pletený "rukáv".)

3. Trochu retro. Retro frčí - Jana i Katka si tedy za pomoci stylistky a vizážistky Radky Kissové vybraly kousky s nádechem nostalgie a anglického venkova ze starého dobrého (ničím nenahraditelného) tweedu. Nic nezkazíte ani žádným kostovaným nebo károvaným vzorem.

4. Pánský look (ten vyznává například herečka Aňa Geislerová). Pro letošní podzim a zimu tak trochu vystřídal army styl. Na jaře to bude stále platit.

I hvězdy to pochopily!

Ačkoliv herečka Aňa Geislerová navrhuje vlastní módní kolekce pro značku Pietro Fillipi, občas zajde do "sekáče", aby svůj šatník oživila něčím neopakovatelným. Stejně tak postupuje třeba i Mahulena Bočanová, která přiznává, že kupuje věci v extrémně drahých buticích i v sekáčích. "Zkombinovat levné tričko ze sekáče s drahou kabelkou, na to musíte mít talent," usmívá se. Řadu modelů z druhé ruky nosí éterická Květa Fialová, praktická svižná Veronika Žilková a především slovenská herečka Zuzana Norisová, proslulá odvážným vrstvením různých kousků.

Ze zahraničních slavných osobností miluje second-handy například nádherná herečka Liv Tyler. "Spoustu věcí mi pak ze šatníku sebere táta," přiznává. Rocker Steven Tyler nosí i dceřiny blůzky a možná ani netuší, kde je vzala:-)

Jak jsem se v modelu cítila:

Jana: Nejsem zvyklá na krátké rukávy, trochu jsem to tedy řešila. Vím, že se zkrácené rukávy u kabátů letos nosí, ale zatím jsem se ještě neodvážila kabátek netradičního střihu ani nikde zkusit. Ve finále mi v něm ale bylo dobře a zjistila jsem, že díky vykukujícímu svetru ani nevypadám jako almara (tedy doufám...). To je totiž moje nejčastější potíž s kabáty. Měřím 180 cm a vybrat takový model, aby to nepůsobilo, že se dala na pochod skříň, je unikum. Teď se to konečně povedlo. Díky Radko!
Katka: Kabátek, ve kterém jsem se fotila, mi padnul, jako ulitý bez ohledu na to, že jsem ho objevila na ramínkách mezi dětskými modely :-) Mé sympatie si získal hlavně "panenkovským střihem" a univerzální barvou, která snese pestré doplňky, jako jsou šály, či třeba zajímavou háčkovanou brož (mám teď jednu novou totiž od Jany, dostala jsem ji k Vánocům). Zelenkavý rolák byl vyloženě sympaťák a džínová sukně patří ke klasice, která nezklame, ať je léto nebo zima.