Pokud máte volnou místnost, která vám může sloužit jako šatna, je to skvělé a gratulujeme vám. Ne každý však má možnost využít celou místnost jako šatnu a tak je pak potřeba trochu improvizovat, když chcete mít oblečení v šatně a ne jen ve skříni. Šatnu můžete vytvořit přepažením místnosti, nebo její části nějakou dřevotřískovou přepážkou, případně vytvořit falešnou zeď, či pořídit hliníkový rám s posuvnými dveřmi. Jedna z možností je také využít roh místnosti, který dokáže vytvořit spoustu místa pro oblečení.

U šatny je nejdůležitější, aby byla dobře větratelná, dostatečně osvětlená a také, aby v ní bylo velké zrcadlo, ve kterém uvidíte celou postavu a i zrcadlo aby bylo dobře nasvíceno, či na něj dopadalo denní světlo. Pokud chcete nechávat šatnu otevřenou, určitě zjistěte, jak do místnosti dopadá slunce, protože jinak riskujete, že vaše oblečení slunce vyšisuje a to nikdo nechceme.

Šatnu vymalujte ve světlých barvách, pravděpodobně nebudete mít šatnu o padesáti metrech čtverečních a světlá barva opticky místnost zvětší. Způsob, jak vyřešit úložné prostory jsou na vás. Někdo má raději police, někdo oblečení věší. Ideální je kombinace obojího a navíc, prostor nezapomeňte využít až ke stropu. Přeci jen ne všechno oblečení, které máte, nosíte během celého roku.

Další otázkou je, jak v šatně uspořádat oblečení. Do výše očí je nejlepší pověsit kusy oděvů, které nosíte často. Oblíbená trička, šaty, sukně. Šaty i sukně by měly viset, aby se nepomačkaly a kalhoty můžete zavěsit na kalhotová ramínka, nebo složit na police. V šuplících se skladují ponožky a spodní prádlo. Pokud nemáte v chodbě botník a boty skladujete také v šatně, nejlepší je vyhradit pro ně jeden prostor, kam je vyskládáte. Abyste ušetřili místo, je dobré dávat boty stylem pata/špička, ušetříte tak prostor a do jedné police se jich vejde více. Do horních polic můžete dát sezónní oblečení, které v danou dobu nenosíte. V zimě šortky a tílka, v létě zimní bundy a teplé svetry.

Jestli jste milovnice doplňků, určitě si vyhraďte prostor i na ně a jeden šuplík, nebo větší prostor věnujte náušnicím, řetízkům, náramkům a dalším drobnostem, které vám dělají radost a zkrášlují vás.