Krok zpátky

Módní trendy se mění stejně často jako předpovědi počasí. Některé musíte vyřadit kvůli chybějícím centimetrům nebo naopak objemnějšímu pasu. Jiným propadnete a tajně doufáte, že se uchytí i následující rok. Háčkované šaty byly na letošním seznamu velkým překvapením. Zřejmě vám připomněly dobu, kdy jste dovolenou trávili v Chorvatsku, na přenosné televizi sledovali Chalupáře a po večeřech vyráběli prostírání. Zapomeňte na barevné přehozy a lehké svetříky připomínající rybářské sítě. Letos frčí šaty - krátké, dlouhé, volné i na tělo.

Teplo?

Rozdíl mezi pletením a háčkováním je hlavně v použitém materiálu. Jemná příze v létě příjemně chladí a po těle klouže. Přizpůsobíte-li navíc parnu velikost ok a šaty nebudou moc těsné, ale od pasu dolů se budou rozšiřovat, stanou se z nich rázem nejlepší parťačky na dovolenou k moři.

Jste-li manuálně zručné, stačí vám háček, pár klubek, nápad na zajímavý vzor a troška trpělivosti. Schází-li vám šikovnost, nevadí. Obchody praskají ve švech a regály úpí pod náloží takových kousků.

Nejsou v tom samy!

S trendy pro letošní rok je to jako na houpačce. Některé jsou až příliš extravagantní, jiné se ohlížejí několik dekád zpátky a "vykrádají" skříně generací před námi. Háčkované šaty tak nejsou jedinou módní vlaštovkou, která letos dobyla přehlídková mola. Sekundují jim batikovaná trička, leopardí body a potisky jako z osmdesátek.

Každý módní návrhář má jednu libůstku, na kterou nedá dopustit. Marchesa sází na kvanta tylu, Chanel na tvíd a Yves Saint Laurent na háčkování, které v jeho kolekcích chybí jen málokdy.

V šatníku celebrit

Háčkované šaty v sobě skrývají notnou dávku retra a zároveň umí být proklatě svůdné. Snoubí v sobě tak dva základní požadavky na trendy outfit. Celebrity je bez ostychu vynesou i na červený koberec. Amal Clooney dala vyniknout svým gazelím nohám, miliardářka a členka známého klanu Kylie Jenner zvýraznila křivky a Zendaya se oblékla po vzoru chytré horákyně.

Inspirujte se a buďte v davu letních uniforem, které stojí na džínových šortkách a bílém tílku, konečně vidět.