Newyorský týden módy předal 17. února 2011 štafetu do dalšího centra přehlídkového maratonu, Londýna. Následovat budou Miláno a pak asi nejočekávanější mekka módy, Paříž. Ač zeměpisně vzdálenější, má newyorská akce nezanedbatelný vliv na podobu kolekcí mnoha evropských oděvních značek. Ve srovnání s tzv. vysokou krejčovinou předváděnou v Paříži byste si totiž pro všední den asi vybrali spíš z modelů prezentovaných na druhém břehu oceánu.

Z Press Weeku FashionWeek

Historie newyorského týdne módy sahá do válečného období roku 1943. Tehdy se módní publicistka Eleanor Lambertová rozhodla uspořádat akci s názvem Press Week. Přehlídek se účastnili především američtí návrháři, kteří se do té doby pohybovali ve stínu francouzských kolegů. Pro velký úspěch se začala tato obdoba pařížského fashion weeku konat každý rok, v posledních desetiletích pak dvakrát ročně, vždy v únoru a v září. Obě akce dohromady přilákají do „velkého jablka“ ročně přes dvě stě tisíc návštěvníků, jejichž útraty slibují pokaždé štědrý přídavek do městské pokladny. V současné době se akce dokonce oficiálně jmenuje Mercedes Benz New York Fashion Week.

Novinky z NY

Letos se centrum dění přesunulo do Lincoln Centra, přehlídky však probíhají na více místech Manhattanu. Z desítek zavedených i dosud méně známých návrhářů a značek, které v minulých dnech ukázaly světu své kolekce, stojí za uvedení alespoň: Marc Jacobs, Christian Siriano, Donna Karan NY, Max Azria, Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger či Lacoste. Americký Fashion Week zahajuje každoročně už od roku 1998 nezisková organizace amfAR, podporující výzkum HIV a globálně bojující proti onemocnění AIDS. Jedná se o jednu z nejočekávanějších benefičních akcí roku, kterou si většina módních osobností nenechá ujít. Vzájemnou reklamu s módními designéry si letos svou přítomností zajistily celebrity jako Milla Jovovich, Sarah Jessica Parker, Serena Williams, Kelly Osbourne, Nicky Hilton, Courtney Love, Iman, Heidi Klum a neteř exprezidenta George Bushe, Lauren Bush. Před blesky fotografů zapózovala v rudých koktejlkách také česká modelka Petra Němcová. V zákulisí přehlídkových mol tentokrát kralovala kosmetická značka Maybelline New York.

Minimalismu je odzvoněno

Glamour, třpyt a luxus, konec minimalismu – tak zní stručné hodnocení na módních blozích. Z jeviště se vytrácí fialová, velké entrée naopak zažívají odstíny červené. Návrháři dávají přednost černé klasice a tlumeným barvám, z řady pak vyčnívají značky jako Rag & Bone s nápaditými barevnými variacemi nohavic a punčocháčů nebo lehce bláznivé kombinace barevných ponožek v lodičkách a pestrých šatů v kolekci amerického návrháře Garyho Grahama. Španělskými kroji pro flamenco se nechala inspirovat stále populárnější Irina Shabayeva. Z její rudo-černé kolekce doslova sálá nezkrotný temperament a vášeň. Není divu, že si od této návrhářky gruzínského původu nechala ušít šaty třeba Penélope Cruz.

Maxi délka jako hit

Dobrou zprávou pro ženy, jež z různých důvodů nerady odhalují své dolní končetiny, je trend dlouhých sukní až ke kotníkům. Designér Jason Wu je pro slavnostní příležitosti ozdobil peřím, krajkou a křišťály Swarovski. Útěchou majitelkám útlých křivek budiž fakt, že „in“ budou i středně dlouhé délky. Pikantně působí pánský styl v dámské módě, jehož se ve svých kolekcích dotkli Tommy Hilfiger a Donna Karan. Prostor k předvedení svého umu dostávají na týdnech módy také hvězdy showbyznysu a bývalé modelky. V New Yorku se svou vizí módy pochlubily Victoria Beckham a Gwen Stefani se značkou L. A. M. B., v Paříži by měly modelky obléknout kašmírovou kolekci Claudie Schiffer.