Francouzský módní návrhář Christian Dior (1905 až 1957) se toužil původně stát architektem, ale nakonec se celoživotně upsal módě. V roce 1946 se mu poodařilo založit Maison Dior, a to díky finančním prostředkům výrobce textilu, Marcela Boussaca. Už jeho první kolekce (1947) vzbudila skutečné „revoluční“ pozdvižení. V poválečné střízlivosti se totiž nebál vnést do módy kouzlo rafinované ženskosti.

(Ne)nápadný zakladatel

Postavou menší muž vyslal do světa módy dlouho odpíranou střelu luxusu…

  • Dior opět vyzdvihl půvab ženských půvabů, daroval ženám útlý pas a vymýšlel pro jejich hrudník efektní výstřihy. Bohaté sukně do půli lýtek, samet a výšivky – to všechno bylo po nekonečných letech plných přešívání a šetření to pravé.
  • Designérská kolekce z roku 1947 vstoupila do dějin módy, nazývá se New look, tedy Nový vzhled.
  • Christian Dior byl první, kdo propůjčil své jméno jako licenci na parfémy a kožešiny. Stovky licencí především na doplňky udržují stále Diorovu image v celém světě.
  • Známé zůstávají také pojmy Diorovská červeň, výrazný odstín, který uvedl do módy, a Diorův rozparek na zadním díle úzké sukně, který byl s nylonovými punčochami považovaný za rafinovanou ženskou kombinaci.
  • Pro Diora jsou typické květinové motivy (konvalinky se ocitly až v pozici mistrovy „signatury“), kromě častých broží patří k modelům prvotřídní návrhy náhrdelníků.

Legenda žije dál

Během krátkých deseti let, které Diorovi život vyměřil, vybudoval ze své značky světové módní impérium. Stál u „křtu“ své nejslavnější vůně, Miss Dior - až do své smrti zůstal nekorunovaným světovým módním králem: prodlužoval sukně, nastartoval kromě siluety přesýpacích hodin i další novinky: linii osmičky, do písmene H, A i do tvaru písmene Y. K unikátním modelům patřily stejně jedinečné šperky, stávaly se ústřední součástí jeho kolekcí, nikoliv „jen“ doplňkem. Jeho prvotní návrhy si kromě jiných celebrit kupovala také Marilyn Monroe. Seznam návrhářů, kteří po Diorově smrti vedli společnost, je skutečně imponující: Yves Saint Laurent, Mark Bohan, Gianfranco Ferré. Od roku 1989 patří firma do koncernu LMVH. Systém malých kolekcí, butiků ve světových centrech a esa mezi tím vším, unikátního modelu (tzv. solitéru), vytvořily z loga CD impérium elegance a luxusu, a to včetně žádaných kosmetických produktů.

Sudička z Vogue…

Když komora haute couture v Paříži vypsala v roce 1996 konkurs na pokračovatele, vítězství si odnesl Angličan, narozený v Gibraltaru, John Galliano - absolvoval proslulou St Martin´s College. Je zajímavé, že v době studií pracoval jako kostymér v pražském Národním divadle na hře Danton. Její děj se odehrává během Francouzské revoluce, kterou je John Galliano fascinován. Odtud čerpal inspiraci pro svoji závěrečnou přehlídku na škole a vliv historické inspirace se na jeho modelech opakuje mnoho let. Od prvních autorských kolekcí v Anglii a pak ve Francii (kde si ho všimla neomylná Anna Wintour z Vogue) a také u Givenchyho budila designérova práce rozruch. Excentrický kurs kolekcí, neustávající hra s vlastní image kontrastuje s příjemným a vstřícným chováním uměleckého šéfa Diora. I po patnácti sezonách u CD zůstává mistrem nezkrotné fantazie a překvapení. K vizitkám práce prvotřídních Diorových pokračovatelů přidává John Galliano svůj každoroční vklad.

Gejzír nápadů

Okázalost a senzace – těmito slovy jsou provázeny návrhářovy sezonní přehlídky, v jedné jakoby modelky sestoupily z pláten Klimta a Muchy, v té poslední, na jaro 2011, se zase inspiruje 40. lety minulého století, vojenskými základnami a tropy. Se stejnou pečlivostí, s jakou volí své materiály, střih, pracuje designér také s bohatou škálou doplňků: jeho obuv je legendární, stejně jako exkluzivní model mobilu, zdobený drahými kameny. V poslední době svou dirigentskou taktovkou řídí i tištěnou a video reklamu s tvářemi celebrit, které si klienti spojují s jeho kultovními výrobky.

Až na výjimky (například Američanka Sofia Coppola) sází na francouzské herečky, třeba skutečnou femme fatale Evu Green, jednu z posledních Bond Girl. Jeho minipříbehy jsou promyšlené do posledního detailu. Ve filmové ódě na kabelku, s názvem Lady Grey London, se objevuje úžasná Marion Cottilard (zazářila ve film Edith Paif), tváří vůní Miss Dior se před nedávnem stala vynikající Natalie Portman. Podle vedení společnosti je právě ona prototypem současné klientky: magická, oslnivá, půvabná a inteligentní. Sága královského Diorovského „rodu“ pokračuje dál.

KAFE.cz dodatečně zjistilo

Několik dní po publikaci tohoto článku modní dům Dior ze svých služeb Johna Galliana po patnácti úspěšných sezonách propustil. Ohlásil to ředitel společnosti Sidney Toledano poté, co Galliano v opilosti napadl antisemistskými a rastistickými urážkami mladý manželský pár, hosty pařížského baru. Z aktivit tak designérovi zůstává jen vlastní butik a spekuluje se, kdo zaujme jeho pozici, veledůležité místo ve světové hierarchii módy.