Na materiálu záleží

Čapky k zimě neodmyslitelně patří z několika důvodů. Brání ofouknutí, udržují uši v teple a chrání vlasy před mrazem. S klesajícími teplotami se mění materiál. Zatímco na teploty nad bodem mrazu stačí lehká příze, v mrazivých dnech přichází na řadu alpaka, vlna nebo stále oblíbenější merino. Jeho cena je sice vysoká, ale za pohodlí to stojí. Neprofoukne, ale zároveň nedusí jako umělé materiály a hlava může volně dýchat. Vždyť se z něj vyrábí i funkční oblečení a dětská bodyčka.

Bez bambule ani ránu

Slovo ´kulich´ pochází z keltského ´chulios´ a označovala pokrývku hlavu určenou na domácí nošení. Z dochovaných pramenů se ví, že většina čepic měla ohromné bambule, které byly často i třikrát větší než samotné čapky.

  • Bambule chránily nositele před zlými silami
  • Opticky zvětšily postavu a zastrašily nepřítele
  • Byly účinnou ochranou před padajícím sněhem a ledem

Dnes už bambule slouží jen jako zajímavá dekorace a oživení jinak nudného outfitu, ale ještě pár století zpátky měly úplně jiný účel. Námořníci je nosily na svých cestách, aby se ochránily před ránou do hlavy o nízké stropy a zárubně. Později se bambulky dostaly i na armádní uniformy, kde se barevně odlišovaly různé jednotky. Na první pohled tak bylo jasné, kdo ke komu patří. Ve 20. století si rozverné barety s bambulí oblíbila i řada hereček.

Chcete-li se o historii kulichů dozvědět více informací, zajeďte do rakouského Innsbrucku, kde se nachází muzeum. K vidění jsou i vzácné exponáty z mufloní vlny, které se objevily nedávno v Praze.

V galerii najdete inspiraci, jak čepice s bambulí nosit.