Balerínky - Dalo by se říct, že balerínky jsou základem botníku. Ne každá žena je miluje, protože, co si budeme povídat, opticky zkracují postavu, na druhou stranu, když zrovna nemáte náladu na podpatky, ale potřebujete být elegantní, jsou balerínky přesně ty správné boty.

Sandále bez podpatků - Letní obutí bez podpatků, nebo platformy, musí být určitě v každém botníku. Jste-li žena, která v létě raději chodí oblékaná elegantně a ne outdoorově, určitě se vám neztratí hezké, ale kvalitní boty, ve kterých zvládnete jít i pár kilometů přírodou.

Sandále s platformou - Variace letních sandálů, které nejsou na dlouhé procházky, ale ani z nich nebolí nohy tolik jako z podpatků. Platformy vizuálně prodlužují postavu a přitom nemusíte mít rozdíl mezi špičkou a patou víc než pět centimetrů. Platformy stále patří mezi pohodlné boty.

Sandále na vysokém podpatku - Pohodlnost stranou, tahle žena víc, co jí sedí a v čem vypadá nejlépe. Sandále na podpatku sice nejsou obuv ve které byste došla moc daleko, za to na romanticku večeři ve dvou neexistuje vhodnější obutí než právě páskové sandále s podpatkem.

Kvalitní hezké žabky - Co se týče žabek, víme, že pěnové s gumou jsou pohodlné a levné, ale jednou jste dáma a tak by podle toho mělo vypadat i toto obutí. Ostatně žabky by se neměly nosit jinam než na pláž a když už, tak ať jsou hezké, kvalitní a je na nich vidět, že nejsou koupené u benzinové pumpy.

Klasické lodičky na jehlovém podpatku - Klasika všech klasik jsou rozhodně lodičky na jehlovém podpatku. Ať už preferujete černou, hnědou, nebo červenou, lesklé, matné, podpatek 9 cm, nebo třeba 5 cm, ale klasické lodičky bez zdobení musí mít zákonitě každá žena.

Lodičky na nízkém podpatku - Variace klasických lodiček, ale s nižším podpatkem. Hodí se do kanceláře, na pracovní schůzku a třeba do divadla. Tyto boty jsou vhodné pro ženy, které jsou vysoké, ale nechtěji být v lodičkách třeba vyšší než jejich šéf či partner a také pro ty, které si na jehlách nejsou příliš jisté.

Luxusní plesové lodičky - Plesová sezóna pomalu začíná a plesy vyžadují opravdu luxusní a hezké obutí. Nemusíte se bát třpytek, přesek, pyramid, bodáčků, ani jiného zdobení. Plesy jsou přímo ráj pro milovnice extrémů, co se bot i šatů týče.

Designové boty - Dobře, v tomto případě nejde o nutné must have, ale kdo se považuje za botofila, určitě nám dá za pravdu, že mít doma alespoň jeden kousek opravdu drahých bot od slavného návrháře, je zkrátka vrchol nákupů. Botník Carrie Bradshawové by o tom mohl vyprávět.

Kotníčkové boty se sloupkovým podpatkem - Jakmile léto nahradí podzimní počasí, přichází na řadu boty, které jsou po kotníky a ať už preferujete podpatky, nebo ne, kotníčkové boty by neměly chybět v žádném botníku. Pokud se nebojíte experimentů, můžete si bez potíží pořídit i nějaké barevné, než jen nudně černé.

Holinky - Tohle není moc elegantní obuv, ale rozhodně je praktická. Jakmile začnou deště a vy se někam potřebujete dostat, holinky jsou nejlepší kamarád. Díky bohu už před pár lety přišla jejich móda a nenosí je jen děti, ale i dospělé ženy. Nebojte se vzorů, deštivé počasí potřebuje trochu nakopnout dobrou náladou a barvami.

Kozačky - Na zimu zkrátka klasika a nutnost. Ať už černé, hnědé, béžové nebo jakékoli jiné, kozačky potřebujeme mít v botníku všechny. V zimě zahřejí a navíc dělají pěkné nohy. Pro odvážné dámy existují i kozačky s vysokými podpatky, to je ale už opravdu vyšší dívčí.

Oxfordky - Dokonalé boty k pánskému stylu, nebo k džínám. Oxfordky mohou být lesklé, matné, zdobené nebo jen tak obyčejné bez nějakých speciálních znaků a obrázků. A nezapomínejte na mokasíny, i ty spadají do tohoto typu obuvy, ačkoli v dnešní době už jim docela odzvonilo.

Tenisky - S největším sebezapřením uznáváme, že i tenisky jsou obuv, kterou by žena v botníku mít měla. Nosí se ale při opravdu výjimečných příležitostech jako jsou závody dětí, dlouhé tůry lesem apod. Pokud vám není pět let, tenisky do města ani kanceláře prostě nepatří.