Dobré znamení č. 1: Děti mu nelezou na nervy

Pokud ho příliš nerozhodí děti známých a přátel, se kterými například trávíte víkend, máte dobré vyhlídky.

Potřebujete totiž po svém boku muže, který se nerozvzteklí nad každým drobkem na koberci a se skřípěním zubů zvládne i horší situace typu: notebook pomalovaný lihovým fixem.

Velkou pozornost věnujte především jeho postojům. Jestliže vám od začátku vztahu říká, že děti nechce, a vy spoléháte na to, že určitě změní názor, dost pravděpodobně jen marníte čas.

Dobré znamení č. 2: Měl sám krásné dětství

Muži potřebují vzory a pokud má váš partner v zásobě historky o tom, na jakých principech to doma fungovalo, jaké se pěstovaly rodinné tradice nebo co všechno s rodiči a sourozenci zažil, je velká pravděpodobnost, že na to bude chtít navázat. A dokáže to.

Tip Kafe.cz: Cíleně se ho na dětství ptejte, zajímejte se o to, co prožil. Ani v případě, že nebylo příliš idylické, však nemusíte házet flintu do žita. Možná si kdysi ujasnil, že chce svým vlastním dětem dopřát, co sám neměl. Bude ale potřebovat více pomoci, protože nemá zažité modely.

Obhlédněte tchána. Ten muž je důležitější, než si myslíte! Partner se mu s největší pravděpodobností bude chtít podobat hodně, nebo vůbec ne. Vztahy mezi otci a syny bývají hraniční.

Dobré znamení č. 3: Nemá sám sebe v hlavní roli

Tohle je velmi důležité. Protože jakkoliv se budete snažit nebýt jen rodiče, ale také partneři a milenci, s malým dítětem to občas prostě nejde.

A chlap "Jájínek", který vychyluje, že více pozornosti věnujete potomkovi než jemu, dobrý otec není.

Jestliže si však na nedostatek zájmu a kontaktu začne stěžovat i partner, který se s vámi až dosud dělil statečně o všechny povinnosti a strasti kolem domácnosti a malého dítěte, zpozorněte. Možná má pravdu.

Dobré znamení č. 4: Je dospělý

Neznamená to, že by měl motorku prodat a navždycky přestat hrát hry na PC. Zodpovědnost podléhá jiným měřítkům. Jde o to, jestli si motorku nekoupí místo auta, které vypovědělo službu (jen proto, že se mu vždycky líbila) a jestli nehraje PC hry i ve chvíli, kdy vy padáte únavou a potřebujete pomoc.

Dospělý muž se zodpovědně staví k zabezpečení rodiny, bydlení, vlastním financím, vztahům v rodině. Mimochodem... Pozná se například i podle toho, že udělá, co řekne, neutíká od problémů (jakkoliv jsou nepříjemné), nelže v podstatných věcech a chodí včas.

Dobré znamení č. 5: Chystá se s vámi k porodu

Nutit muže, aby s vámi šel k porodu - to opravdu nikdy nedělejte.

Dan nám napsal do rubriky Slovo chlapa, jak v jeho případě účast při porodu poškodila sexuální život.

Na druhou stranu sociologové na základě studií tvrdí, že přítomnost otce u porodu budoucí vztahy otec-dítě posiluje. Závěr studie: Jestliže se otec účastní porodu dítěte, má k němu silnější vztah a více se mu věnuje v dalším průběhu výchovy.