Problémy ve vztahu může pomoci vyřešit odborník z manželské poradny. Co vás tam čeká, se dozvíte v galerii.

Jaromír je hezký chlap a ženské se na něj lepily jak mouchy na mucholapku, což mu dělalo dobře. Dlouho jsem nic netušila, až mi jedna z nich zavolala. Že má s Jaromírem už dlouho milostný vztah, že jí slíbil, že se rozvede, ale jelikož se k tomu zbaběle nemá, tak mi volá. Ona že se Jaromíra jen tak nevzdá. A já, jak jí Jaromír sdělil, jsem jako manželka stejně nemožná a v posteli asi tak vášnivá jako pytel mrkve.

Práskla jsem telefonem a rozbrečela se. Cítila jsem se ponížená a pošpiněná. Rozhovor s Jaromírem proběhl nicméně bez velkých emocí. Nevěru přiznal a já mu oznámila, že požádám o rozvod. Dohodli jsme se na majetkovém vyrovnání a na první stání nás rozvedli. Se zklamáním a pocitem zrady jsem se dlouho vyrovnávala, ale protože se Jaromír choval k Aničce i nadále jako hodný a starostlivý otec, naše vztahy nebyly navenek nijak dramatické. Jaromír vozil Aničku na kroužky, bral si ji na víkendy, ale se svou novou láskou ji neseznámil. Nebylo snadné jí vysvětlit, proč s námi táta nežije…

Po dvou letech se moje rány zacelily, navíc jsem se seznámila s dobrým mužem, zamilovala se a začala prožívat šťastné dny, o to šťastnější, že se můj přítel líbil i Aničce a ona jemu. Ovšem jakmile se to můj bývalý manžel dozvěděl, zahájil ofenzivu. „Věro, rád bych si s tebou promluvil. Můžu tě pozvat na oběd?“ Souhlasila jsem, aniž bych tušila, co se z toho vyklube. „Víš,“ začal u předkrmu, „uvědomil jsem si, jakou jsem udělal chybu. Vím, že už je možná pozdě, ale přece jen ti chci říct, že jsi ta nejlepší žena na světě. Teprve po rozvodu jsem si uvědomil, jak moc tě miluju. Scházíš mi.“

Proslov trval asi hodinu. A samá chvála. Jaká jsem úžasná. Krásná. Nikdy nikoho tak vroucně nemiloval. Ty jeho avantýry ho přesvědčily, že takový poklad, jako jsem já, už nikdy nenajde. Byl hlupák. A ty nevěry jen epizody. Už se to nebude nikdy opakovat… Bla bla bla.

Zkrátka a dobře, rád by se ke mně vrátil. A k Aničce. Ještě před rokem bych možná na ta vyznání slyšela, ale teď už mi zněla jen jako prázdná slova. A na rovinu jsem mu řekla, že ne. Že už někoho mám. Jenže Jaromír začal zpracovávat Aničku! Nebije ji můj nový přítel? Zatím možná ne, ale třeba to začne. Ještě že mi Anička všechno řekne! Vysvětlila jsem jí, že se to určitě nestane, protože ji má můj přítel moc rád. S Jaromírem jsem o jeho záludné strategii zatím nemluvila, nechci způsobit dcerce problémy, ale potřebuju poradit, jak mám situaci řešit. Co když bude Jaromír Aničku navádět i proti mně? Má otce ráda a stále mu důvěřuje, je to dítě a tvárný „materiál“. K manželovi se vrátit nehodlám a s přítelem uvažujeme o svatbě.

Věra, Blansko

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Člověk se dle Darwina vyvinul z nižších primátů. U nevěrných mužů lze nalézt dvě vývojové linie. Jedna pochází z goril, druhá ze šimpanzů. Gorily jsou typem harémovým. V čele stáda je samec, který se obklopuje harémem samiček. Šimpanz je tvor naopak bezproblémově promiskuitní. Nevěrný muž harémového typu by chtěl mít všechny partnerky pro sebe. Promiskuitní muž je partnersky značně neposedný, nemá však potřebu se ve vztahu výrazněji vázat. Harémový muž nesnese, když si jeho „bejvalka“ najde jiného. Pak se ji snaží získat zpět. Mezi Jindřichovými předky bychom tak našli spíše ty goriláky.

Dva roky odluky jsou už ale příliš. Věru by mělo nynější Jindřichovo jednání varovat – když se neštítí zneužívat dceru a jejím prostřednictvím nutí Věru, aby se vzdala nového vztahu, pak to vypovídá dost nelichotivého o jeho charakteru. Měla by mu dát najevo, že se nevrátí, a zároveň ho požádat, aby netrápil dceru.

Anička si zvykne, zřejmě přijme i matčina partnera, bude-li ji však otec popouzet, pak se jeho jednání obrátí časem proti němu. Dcera jej pak může začít odmítat. Nepochybně by bylo žádoucí, aby Věra situaci konzultovala s odborníky – rodinným poradcem nebo dětským psychologem.