Příběh Aleny: Vyrazil údajně pro kapra a už se nevrátil

Alena strávila Štědrý den u rodičů v slzách. "Přitom do měly být první svátky, které jsme si s přítelem naplánovali spolu v naší pronajaté garsonce," píše. "Chodili jsme spolu tři roky a ve vztahu jsme neměli žádné větší problémy. Ať nad tím přemýšlím jak přemýšlím, nemůžu na nic přijít. Snad jediné, co by v tom mohlo být je moje podezření, že ho zaujala jiná žena. Ale zeptat se ho na to nemůžu - vůbec mi nezvedá telefon a vlastně se chová, jako by pro mě umřel. A to jsme měli jet na Silvestra s partou na hory."

Alenin přítel si vybral podivný způsob rozchodu. "Čtrnáct dní jsem pekla cukroví a chystala výzdobu. Moc jsem se těšila na společné svátky. Začali jsme s Radimem spolu bydlet teprve na podzim s tím, že když nám to bude klapat, mohli bychom se někdy v létě 2013 vzít a založit rodinu. Asi z toho nebude nic, brečím kudy chodím a naši kolem mě našlapují po špičkách. Jsou strašně hodní, ale já bych nejradši nějakm zalezla, abych jim nekazila svátky... Když si vzpomenu, jak jsem se u nich zjevila v pláči na Štědrý den v devět večer... Ach jo. Táta mi hned nalil štamprli slivovice, máma podávala celý večer kapesníčky a můj pubertální bratr se dokonce vytasil s náramkem, který mi koupil. Ještěže je mám." Radim vyrazil odpoledne pro kapra. "Dlouho se nevracel, ale říkala jsem si, že je venku spousta lidí. Pak mi pípla SMS, na kterou nikdy nezapomenu, krve by se ve mě nedořezal: "Promiň, už Tě nemiluju." A od té doby nic. "Párkrát jsem se zkusila mu dovolat, ale mobil má vypnutý. Věděla bych, kde bydlí jeho rodiče, ale je pod moji úroveň ho tam hledat. Řekla bych, že si našel jinou přítelkyni. V poslední době byl často na počítači a taky si posílal věčně nějaké SMS. Jistotu však nemám. Jistě vím jen jedno. Rozejít se tímhle způsobem na Štědrý den, to jsem si fakt nezasloužila."

Příběh Zorky: Za dveřmi stál můj EX

Také Zorka strávila Štědrý den u rodičů. "Po pěti letech, kdy jsem žila se Standou, jsem byla na Štědrý den s rodiči. V červenci jsme se s přítelem rozešli, v článcích se to popisuje jako: "vzájemná dohoda". Nebyli jsme na sebe nepříjemní, neměli jsme si co vyčítat. Prostě jsme získali oba pocit, že náš vztah tak trochu ztratil na obrátkách. Já jsem získala novou práci a soustředila jsem se na to, abych ji zvládla. Je ale pravda, že na Standu jsem tak úplně myslet nepřestala. Nejednou mi chyběly některé krásné obyčejnosti, které jsme mezi sebou měli. Došlo mi, že náš vztah vůbec špatný nebyl, ale dozvěděla jsem se, že má novou přítelkyni, tak jsem mu nechtěla kazit nový start do života. Řekla jsem si, že jsem to zkrátka prošvihla, trochu si pobrečela, ale pak jsem se s tím vyrovnala. Byla jsem přesvědčená, že i mě určitě čeká něco nového pěkného a rozhodla jsem se, že hned po Novém roce zkusím seznamku. Teď to ale vypadá, že to nebude potřeba :-)."

Po štědrovečerní večeři se Zorka vrátila k sobě domů. "Vlastně jsem chtěla být i sama. Padla na mě takové příjemná nostalgie. Rozdělala jsem oheň v krbu, zapálila svíčky, zamotala se do deky a shromáždila všechny knížky, které jsem dostala. Vtom se ale ozval zvonek. Podívala jsem se na hodinky, bylo skoro jedenáct. Myslela jsem si, že to jsou ještě naši nebo někdo ze sousedů, když jsem ale otevřela dveře, stál tam Standa. A hned mi došlo, že pěkně pod parou." Zorka zdůrazňuje, že Standa jako vyrcholový sportovec skoro vůbec nepil. "Proto mě tak překvapilo, v jakém je stavu. Neměla jsem to srdce říct mu, aby šel pryč. Tak jsem ho pozvala dál na kafe. Napůl se mi usadil a napůl zřítil u stromečku, že prý mi musí něco říct. Tak jsem nám udělala kafe a sedla si k němu. Pořád se omlouval, že si musel dodat odvahy alkoholem a že to asi fakt přehnal. Vůbec jsem ho nepřerušovala. Uvelebil se a povídal, jak mu chybím, že se s novou přítelkyní rozešli, že by rád vrátil to pěkné, co mezi námi bylo. A řekl mi i spoustu dalších věcí, u některých jsem se až červenala. Postupně se mu začaly klížit oči a nakonec usnul. Seděla jsem a dívala se, jak spí. Uvědomila jsem si, že je mi strašně drahý, že se mně moc líbí a že po něm toužím. Nakonec jsem se mu schoulila do náruče. Jen si povzdechl ze sna a přitáhl si mě blíž. Bylo to jako se vrátit domů. Ráno jsme se probudili v objetí. A hádejte, čím jsme oslavili Boží hod vánoční."