V galerii najdete seznam toho, co je dobré stihnout do padesáti.

Prožití vánočních svátku v osamění, bez rodiny a blízkých není v České republice rozhodně nic neobvyklého. Podle statistik z přibližně desetimilionové populace celých 1,2 milionů prožije Vánoce o samotě. Někdo však stráví svátky samotářsky nedobrovolně, ať už je důvodem úmrtí partnera, ztráta blízké rodiny nebo rozvod či rozchod. Někdo žije „single“ životem, který mu maximálně vyhovuje a se svou rodinou se nemusí stýkat ani o Vánocích.

Lidé tráví Vánoce v osamění z různých důvodů. Někteří prožijí svátky sami ne proto, že by jim to takto vyhovovalo. Pro takové jedince je samota spíše utrpením. Proto by rozhodně – bez ohledu na důvody samoty – neměli být ve vánočním čase sami. Není nic „nedospělého“ strávit svátky se svou nejbližší rodinou. Pokud máte s rodinou špatné vztahy, není lepší načasování na urovnání vztahů v rodině, než právě Vánoce. Vždy je důležité to, jak se daný člověk cítí. Smutek a pochmurná nálada samotu jen prohloubí.

Někomu jen nevyhovuje předvánoční shon a raději se uchýlí do klidné destinace někde u moře nebo v horách. Někdo je zase sabotér Vánoc, ani těch není zrovna málo, pokud jste se tak rozhodli, ale sami zůstat nechcete, připojte se k podobně smýšlejícím lidem. Zažijete určitě spoustu nových zážitků a aktivit a vybudujete nová přátelství. Mladí lidé, kteří nemají rodinu, preferují prožití svátků v práci. Často si berou přes všechny svátky služby. I takto lze prožít Vánoce.

Pokud nechcete být doma sami, zapojte se do dobrovolnických aktivit, připojte se k nějaké místní neziskové organizaci a přiložte ruku k dílu. Je spoustu lidí bez domova, kteří potřebují pomocnou ruku. Spoustu dětí, které znají Vánoce jen v prostředí dětského domova. A také mnoho opuštěných seniorů, kteří jsou v domovech důchodců sami. Dobrovolnickou činností pomůžete nejen sami sobě, ale i druhým.