USA

U nás svátek zamilovaných slavíme jen „v páru“, zatímco v Americe je to svátek na oslavu lásky mezi partnery, rodinou i přáteli. Slaví jej už děti na základní škole a ani v domově důchodců na něj nezapomenou. Je to prostě tradice a vzhledem k volnému dni ve škole se tomu děti ani nijak nebrání. Ve škole se totiž slaví hrami a zábavou. Mezi sebou si dávají sladkosti a společně vytváří valentýnská přáníčka. Svou lásku a přízeň tak vyjadřují spolužákům, rodičům, sourozencům, prarodičům nebo i domácím mazlíčkům.

Filmový tip KAFE.cz

  • Všem milovníkům romantických filmů doporučujeme povedený snímek Na sv. Valentýna. Ačkoliv nedosahuje kvalit oblíbené Lásky nebeské (všimněte si, jak moc se nechali tvůrci inspirovat), určitě vás v těchto zimních dnech potěší. A to nejen díky opravdu hvězdnému obsazení (viz fotogalerie nahoře).

Originálnost musí být…

Pokud žijete v USA a máte partnera, měli byste ho/ji obdarovat a rozhodně není přípustné na tento svátek zapomenout. Ale tlak reklamy a zvyků je většinou až tak neúnosný, že přehlédnout ho určitě nejde. Základem je překvapení, a to ještě originální. Neměla by chybět ani květina, většinou růže, a sváteční večeře.

Nezadaní a rodina

Nemusíte slavit Valentýna jen v páru…v Americe jsou velmi oblíbené tzv. Valentine’s parties, a to hlavně u mladých svobodných děvčat. Také můžete oslavovat v kruhu přátel. Parta se sejde u jednoho doma, povídají a sní se uvařené jídlo. Nakonec ale i v Americe existují muži nebo ženy, kteří dávají přednost osamělému slavení v jednom u televize s filmem a popcornem v ruce. Stejně jako po celém světě.

Francie

Francouzské ženy mají na svatého Valentýna jedinečnou příležitost, a to dostat manžela nebo přítele do kuchyně. Jak to? Mezi jednu z tradic v zemi elegance, šarmu a lásky totiž patří zvyk, že muži vaří ženám slavnostní večeři. Jako dárek většinou najdou v krabičce šperk či spodní prádlo. O originálnost v této zemi nejde…důležité je projevit partnerovi lásku.

Kafe.cz zjistilo:

  • My, Češi a naši zahraniční sousedé vnímáme Francii a hlavně Paříž jako město zamilovaných, kde bychom jednou chtěli strávit Valentýna, kdežto Francouzi takové místo vidí hlavně v Itálii, např. ve Florencii, v Benátkách či Římě.

Velká Británie

Anglie je jednou ze zemí, která naprosto podlehla šílenství zvanému sv. Valentýn. Obchody i celé ulice jsou laděny do červena a celá země je pod neustálým tlakem reklamy. Nejběžnějším dárkem pro ženu jsou velká, často čokoládová srdce nebo plyšoví medvídci. Angličané si připravují slavnostní večeři spíše doma a k ní si pořizují luxusní značky šampaňského na oslavu.

Zpívající děti

Jednotným zvykem je v Anglii zpívání dětí, a to ve všech částech země. Děti tak oslavují svatého Valentýna. Za zpívání písní jsou odměněny sladkostmi, ovocem nebo dokonce i penězi. Mezi další tradice patří pečení buchet pro partnery a skládání veršů, což je silná tradice vzhledem k literárním a uměleckým velikánům této země.

Kafe.cz zjistilo:

  • V Anglii nevymizela tradice valentýnských kartiček. Valentýnky však nejsou podepsány a adresát by měl hádat, od koho mu přání přišlo. Obálka pak bývá označována písmeny S.W.A.L.K. nebo-li „Sealed with a loving kiss“.

Dánsko

Velkou zajímavostí je v této královské zemi, že právě na sv. Valentýna mohou ženy žádat své milé o ruku. A pro nikoho to není zvláštností. Tento zvyk má původ již ve 13. století. No nebylo by skvělé, mít v roce alespoň jeden den, kdy nebude divné, ani nežádoucí, ani zvláštní, že konečně po tolika letech požádáme o ruku partnera?

Kafe.cz zjistilo:

  • Tento zvyk zavedla skotská královna Margareta, která v roce 1288 svým výnosem umožnila ženám, aby mohly své muže na přestupný rok požádat o ruku. Pokud muž odmítl, musel ženě koupit 12 párů hedvábných rukavic (či punčoch).

Muži píší dopisy

Dánští muži obdarovávají ženy bílými květinami a zasílají tzv. geakkebrev, aneb romantický dopis ve verších, který je napsán žertovnější formou. Zároveň je ale odesílatel neznámý a odhalit ho žena může podle teček na konci dopisu, každá tečka za jedno písmeno z jeho jména. A pokud žena uhodne, o Velikonocích dostane dárek. V Dánsku navíc ani není příliš běžné, že by muži dostávali dárky.

Japonsko

V zemi vycházejícího slunce oslavují lásku dokonce celý měsíc, a to od 14. 2. do 14. 3. Navíc poslední den je označován jako „Bílý den“, kdy ženy běžně darují svému muži čokoládu. Ale pozor! Ženy se nespokojí s kupovanou, a proto nejčastěji čokoládu či jiné sladkosti připravují doma samy. Lásku na oplátku pak opěvují jen muži, kteří čokoládu dostali.

Itálie

Nejen láska mezi lidmi, ale také láska k přírodě se oslavuje v Itálii. A svatý Valentýn je skvělou příležitostí, jak oslavit přicházející jaro. Oslavy probíhaly venku, lidé společně slavili, tančili, zpívali nebo četli poezii. Ale také v Itálii běžně kupují dárky a připravují romantické večeře.

Kafe.cz zjistilo:

  • Ve Finsku je sv. Valentýn brán jako svátek přátel, a proto většinou přátelé, party nebo i partneři slaví Valentýna ve wellness a spa.