1. Připravte si plán

Svatební den je velmi nabitý emocemi a nervozitou, a tak je ideální předem si naplánovat jednotlivé úkoly, abyste na nic nezapomněla. Připravte si proto časový rozvrh dne a vyberte osoby, které vám s jeho hladkým průběhem pomohou. Pokud máte objednanou dopravu, dejte řidiči raději číslo na někoho, kdo pojede s vámi, protože při ranních přípravách jen stěží budete stále na telefonu. To samé platí o hudbě. Poproste kamarádku, sestru či sestřenici, aby svatebním hostům připnuly myrty, rozdaly svatební koláčky a vzaly si na starost výslužky, pokud je plánujte rozdávat na místě. Pověřte někoho, aby organizoval nastupování do aut a zkontroloval, zda je řádně připravená hostina před tím, než na ni dorazí hosté.

Kafe.cz zjistilo: Co zvládnout dopoledne před svatbou?

  • Snídaně je základ dne, a tak byste ji ani ve svatební den neměla vynechat, aby se vám z hladu neudělalo špatně. Dejte si něco, co máte ráda a co je vyzkoušené.
  • Návštěva vizážisty a kadeřníka. Než se oblečete do svatebních šatů, které si vyzvednete den předem v salonu, měla byste být namalovaná a učesaná. Zjistěte předem, jak dlouho trvá příprava účesu, abyste vše stihla a nebyla v časovém presu. Máte-li závoj nebo korunku a netroufáte si je sama připevnit, požádejte kadeřnici, aby vám přišla pomoct domů.
  • Vyzvednutí kytic. Objednané kytice by měl v květinářství vyzvednout ženich, a to jak pro vás, tak pro maminky a případně družičky. V květinářství vám připraví o myrty pro svatební hosty, které už jen připnete. Pokud se bojíte, aby vám z květin nervózní nastávající neudělal salát, objednejte si dovoz domů.
  • Příprava na odjezd. Než se vydáte na obřad, zkontrolujte si, zda máte s s sebou vše potřebné. Zapomenout byste neměla na náhradní punčochy, protože takové oko by vám radost ze svatby mohlo pořádně zkazit. Nezapomeňte na malou kabelku s osobními věcmi a líčidly, a také na kapesník.
  • Příjezd na místo. Předem si naplánujte, jak dlouho trvá cesta z vašeho bydliště do místa svatebního obřadu. Vdáváte-li se ve všední den, počítejte s větším provozem a dejte si rezervu. Lepší je někde počkat, než přijet pozdě.

2. Zkontrolujte doklady a prstýnky

Než se vydáte na cestu zkontrolujte, zda máte vy i ženich s sebou občanské průkazy. Bez nich vás totiž nikdo neoddá. Také nezapomeňte na prstýnky. Pokud můžete, svěřte obojí do rukou jednomu ze svědků, abyste nic nezapomněli. I když máte domluveného fotografa, vezměte si s sebou vlastní fotoaparát, případně kameru. Momentky ze svatební hostiny jsou totiž k nezaplacení!

Krásně namalovaná a učesaná, v šatech jako princezna z pohádky, jste přijela na místo. Co teď? Stačí jen říct ano a den si pěkně užít!

Kafe.cz zjistilo: Jaké jsou nejčastější zvyky ve svatební den?

  • Rozbíjení talířů. Tento zvyk má kořeny hned ve dvou pověrách – že střepy přinášejí štěstí a že společným zametáním novomanželé prokáží vůli spolupracovat. Nevěsta by se měla chopit lopatky a ženich smetáčku (nebo naopak) a společně střepy zamést.
  • Společné pojídání polévky. Společné pojídání polévky novomanželi z jednoho talíře při svatební hostině má nejen symbolizovat jejich spolupráci, ale také ochotu brát si a dávat rovným dílem. Jde o jeden z nejoblíbenějších zvyků, při kterém manželé obdrží velký společný bryndáček kolem krku a vzájemně se polévkou z jednoho talíře krmí.
  • Sypání rýže. Aby bylo novomanželům dopřáno hodně potomků, zasypávají se po obřadu rýží. Stejný význam má i to, je-li během svatební hostiny nevěstě na klín posazeno malé dítě.
  • Únos nevěsty. Symbolizuje dívčino odloučení od rodičů a přechod k novému životu. Nevěstu unesou přátelé novomanželů a pokud ji ženich nenajde, musí zaplatit výkupné. Zvyk však nemusí každého nadchnout, a proto se raději předem s nevěstou domluvte, zda o něj má zájem.
  • Házení kytice. Nevěsta hází svou kytici zády ke svatebčanům. Podle tradice dívka, která ji chytí, se do roka vdá. Smůlu ale přináší, pokud kytice spadne na zem.
  • Přenášení přes práh. Ženich by měl nevěstu přenést přes práh jejich domova, a to proto, aby zahnal zlé duchy. Jde také o symbolický začátek nového života.

Další svatební zvyky a žertíky najdete zde!