Zhruba dva měsíce, nejpozději však měsíc před plánovanou svatbou, na vás čeká spousta dalších povinností. Na co byste v žádném případě neměla zapomenout?

1. Svatební oznámení

Měsíc před svatbou byste již měla mít hotová svatební oznámení. Ideální je však hosty, které plánujete pozvat na oslavu, informovat ještě dříve, zvlášť pokud chystáte svatbu v létě – mohli by vám totiž odjet na dovolenou. Oznámení můžete objednat snad v každém svatebním salonu, kde vás nechají prohlédnout si desítky vzorů v albech. Důležité je, aby vám salon umožnil provést korekturu oznámení před vytištěním – zabráníte tak nepříjemnostem, jako jsou chyby ve jménech apod. Svatební oznámení můžete objednat také na internetu.

Tip Kafe.cz

Nevíte, jaký text dát na svatební oznámení? Podívejte se sem!

2. Svatební kytice

Čas věnujte také výběru vhodné kytice. Ta by měla ladit se svatebními šaty nevěsty a celkovou výzdobou slavnostní tabule. Ideální proto je objednat kytici a květinovou výzdobu v jednom květinářství. Zde vám připraví též korsáž pro ženicha, stejně jako kytičky pro družičky, svědkyně, či maminky. Vše sladěné v jednom tónu. Kytici by v den svatby měl vyzvednout ženich, ale řada květinářství vám ji po domluvě dopraví až domů, abyste opravdu na nic nezapomněla.

Tip Kafe.cz

Nevíte, jakou kytici vybrat, zda kulatou, převislou, nebo netradiční? Inspirujte se na internetu. Řadu nápadů najdete na www.svatebnikytice.cz.

3. Občanský průkaz

Možná vás to zatím nenapadlo, ale podívat se na platnost občanského průkazu je velmi důležité! S propadlou občankou vás totiž nikdo neoddá. To samé platí i o svědcích. Pokud by se v den obřadu zjistilo, že jejich průkaz není platný, musí vám svědčit někdo jiný. Občanský průkaz, stejně jako prstýnky, musíte mít na obřad s sebou, takže si jej včas připravte.

4. Doprava

Nejpozději měsíc před obřadem byste měla mít také domluvenou dopravu. Kdo poveze nevěstu a ženicha? Pojedete každý zvlášť, anebo dohromady? Pokud máte svatbu například na zámku, zvažte možnost příjezdu limuzínou, veteránem anebo kočárem. Firem, které se pronájmy zabývají, je celá řada a najdete je na internetu. Vozů však mají většinou jen několik, a tak je třeba je rezervovat předem.

5. Zasedací pořádek

Měsíc před svatbou je také nejvyšší čas vytvořit zasedací pořádek na hostině a podle toho připravit také jmenovky na stůl.

Kafe.cz zjistilo: Jak vypadá svatební tabule?

  • Nejobvyklejší bývá tabule ve tvaru písmen T, anebo U. Záleží na prostoru a počtu hostů.
  • Stůl by měl být bez problémů přístupný ze všech stran.
  • V čele tabule, které by mělo být proti dveřím, sedí vždy novomanželé. Vedle nevěsty se většinou posazuje otec ženicha a jeho žena, vedle ženicha matka nevěsty a její manžel.
  • Blízko novomanželů sedí také prarodiče a svědci. Naopak mládež sedí hromadně na konci tabule.
  • Co se týká posazení ostatních hostů, můžete si vybrat, zda manželské páry posadíte vedle sebe, anebo je rozdělíte. Údajně se tak snáze rozproudí konverzace. Vždy by však měl sedět střídavě muž a žena vedle sebe.

6. Svatební dort

Pár týdnů před vaším velkým dnem byste si měla objednat i svatební dort, který je důležitý, neboť bývá středem svatební tabule. Nejoblíbenější je patrový dort – jeho velikost a zdobení záleží jen na vás. Podle pověr by si však nevěsta neměla péct dort sama a každý z hostů by měl alespoň kousek ochutnat, aby novomanželé měli štěstí.

7. Účes a make-up

Myslete také na sebe a zavčas navštivte kadeřnici, která vám poradí s výběrem vhodného účesu. Ten by měl ladit s vašimi šaty a jejich střihem. Důležité také je, zda budete mít závoj, nebo korunku. Také podle toho je třeba vybrat vhodné doplňky do vlasů, například perličky, kytičky apod. Pokud se nechcete líčit sama, navštivte také kosmetičku, anebo vizážistku.

Příští týden vám prozradíme, na co je třeba myslet týden před svatbou!