Svatební a předsvatební dary, to je veselá kapitola. Hlavně pro rodinu nevěsty, která od ženicha dostává rozmanité pozornosti. Zmiňovaný velrybí zub je povinný na Fidži. Mnohem užitečnější je čínský zvyk: tam snoubenec zasílá do domu vyvolené pečené sele.

Ovšem nepraktičtěji na to jdou v Súdánu: za to, že si muž odvede ženu, se musí revanšovat několika desítkami kusů dobytka. Dary se rovněž nepředávají jen bezprostředně před obřadem, ale mnohem dříve.

Speciální podobu má na Jamajce (bývá z ovoce) a téměř ve všech zemích karibské oblasti obsahuje větší či menší množství rumu. Pokud se prostředí hostiny týká, v Austrálii i Tichomoří jsou hitem svatby na plážích, ve Francii obřady v rodinných zahradách, Turky lákají hotely s bazénem a Američané vyrážejí na malé ostrovy. Obecný světový trend jsou bufety, nikoli hostiny o mnoha chodech.

Složité námluvy

O postavení ženy v arabských zemích bylo napsáno hodně, ale méně se ví, co musí muž podstoupit, než se ožení. Předně nemůže svou manželku před zásnubami oficiálně vidět ani s ní hovořit. Pomáhá např. sestra, která mu pomocí zrcadel zpřístupní obraz třeba své kamarádky, jež je u ní zrovna na návštěvě.

Když muž zatouží sejít se s ní, nejde za dotyčnou, nýbrž za jejím otcem či nejstarším bratrem. První schůzka proběhne v domě nevěsty za přítomnosti obou rodičů.

Žena pak vzkáže, zda se chce vídat dále. Pokud ano, pohlíží se na oba jako na zasnoubené a muž musí jako záruku čestných úmyslů zaplatit poplatek ve výši několikanásobku svého měsíčního platu. Jestliže během dalších schůzek (opět jen v domě rodičů) zjistí, že se mu dívka vlastně nelíbí, peníze propadají.

Odstoupí-li od vztahu slečna, její otec mladíkovi peníze vrátí. Snaha vyhnout se těmto rituálům a raději si na vyvolenou počkat před školou může vést ke ztrátě cti, zdraví a někdy i života. V arabském světě prostě platí Bez peněz na rande nelez.

Svatební noc pod kontrolou

První ráno po sňatku se u nás partneři probouzejí po svatební noci. Její průběh je zcela v jejich režii, což by jim asi záviděli Afričané. Tam je běžné, že si pod postel lehne nějaká zkušená starší žena, která novomanžele kontroluje, zda dojde k naplnění jejich povinností, a v případě problémů jim radí. Podobný zvyk platí v některých částech Kolumbie, kde tuto roli vykonává matka nevěsty. Opačný extrém mají v Bengálsku: první noc po obřadu dvojice spolu nespí v jedné místnosti.

V galerii najdete ty nejkrásnější pohádkové svatební šaty!