Splněný sen

Let na východní pobřeží Afriky byl nekonečný, ale stálo to za to. Slunce příjemně hřálo, palmy se skláněly až k zemi, tyrkysové moře šumělo a uspávalo a po liduprázdné pláži se občas prohnal jen zapomenutý chuchvalec mořských řas. Pili jsme čerstvou kokosovou vodu přímo z ořechů, nacpávali se exotickým ovocem a zažívali ohromnou romantiku. Aby nás lenošení neomrzelo a nevrátili jsme se bez zážitků, pro část dovolené bylo v plánu poznávání ostrova. Měli jsme procestovat národní parky, prozkoumat jeskyně a podmořský život, obdivovat památky a stopy po kolonizaci a vypátrat, kde se skutečně narodil Freddie Mercury.

Už nikdy víc

Každý den jsem se ze všech sil snažila, abych pro svou lásku byla přitažlivá, ta jediná a pravá. Na pláži jsem se producírovala v titěrných plavkách, na pochůzky kolem hotelu jsem vytáhla podpatky a minišaty. Vše jsem korunovala rozvernou náladou. Zrovna jsme dojedli a já se chtěla jít do koupelny upravit. Při vstávání jsem zavrávorala a strhla na sebe celý náš stůl. Přemek nevěřícně zíral a zpovzdálí pozoroval, jak mi personál pomáhá zpátky na nohy. Chtěla jsem nad nehodou mávnout rukou, ale recepční mě rychle vyvedla z omylu. Je třeba škodu zaplatit. Prosebně jsem se otočila na svého souputníka a naivně čekala, že situaci vyřeší. Neměla jsem peníze, abych splatila, co jsem napáchala.

Každý sám za sebe

Druhý den jsem časně ráno dostala zástěru a šla si svůj prohřešek odpracovat. Odnášela jsem špinavé nádobí, vytírala podlahu, třídila jsem příbory a vynášela odpadkové koše. Zatímco můj přítel debužíroval u jídelního stolu a cpal se ovocem a plátky uzeného lososa, já jsem prožívala nefalšované peklo. Z dálky na mě štěknul, že je mu líto, že přijdu o všechny ty krásy, ale takový je život. Ano, je. Plný sebestředných tupců, kteří se za vás nepostaví. A naivních holek, které si myslí, že krása a nenucený šarm spasí svět. On se vydal do vnitrozemí, já se snažila přežít svou první šichtu.

Ponaučení

Po návratu přišel rozchod. Zážitek, který si pro mě na Zanzibaru připravil, byl jako ze středověku. Ale nevidím na tom jen to zlé. Poučila jsem se, šetřím a vyrážím jen za své.

Magda