V posledních letech se stále více objevují domácnosti, ve které „vládne“ jen jeden člen. A nemáme tím na mysli seniory, ale mladé lidi ve věkovém rozmezí od 25 do 40 let. Navíc věděly jste, dámy, že být single má svá pravidla? Nejde jen o to být prostě sama, důležité totiž je si tento stav užívat.

A jak tedy takový pravý single vypadá?

  • věk: single se označuje osoba do 45 let
  • stav: svobodná, tzn. nežít ani na hromádce s někým
  • má dostatek peněz: díky nim totiž realizuje svoje nákladné sny, nejčastěji drahá móda a cestování
  • životní styl: nezávislost a svoboda, tento styl je potřeba vybrat si dobrovolně
  • štěstí: tento stav „osamocení“ je potřeba si podle singles užívat na 100 % a nic na tom nezmění blížící se svátky
  • a poslední bod: singles svůj protějšek nehledají, svým stavem se ani náhodou netrápí

Ti, kteří nejsou spokojeni

Existuje i druhá skupina osamělých. Jako singles bývají označováni i ti, kteří si svůj „svobodný stav“ nezvolili ani trochu dobrovolně, jen ještě nenašli toho pravého. Takoví ale rozhodně nejsou se svým stavem spokojeni. Dalšími jsou tací, jejichž vyvolený partner již zadaný je. A nebo bývá pro některé problémem vůbec si dlouhodobý partnerský svazek udržet. V dnešní době emancipace a učení se chtít to nejlepší můžeme mít pocit, že za rohem nás čeká něco ještě lepšího.

Nezávazný flirt

Být single v mnoha případech rozhodně neznamená být sama. Hlavní heslo singlařů tak může být „spokojenost neurčuje to, s kým jste, ale jaká jste“. Takoví lidé se často obklopují spoustou lidí, kteří jim něco dávají a v jejichž společnosti se cítí dobře. Chtějí flirtovat a nevázat se. Nebývají sami a jejich sexuální život bývá bohatý. V oblastech života, které je zajímají, bývají velmi úspěšní. Uplatňují se v takových pracovních pozicích, kde nejde o týmovou spolupráci, ale hlavně o jejich výkon. Rádi cestují a jsou ekonomicky nezávislí, a tak nemají problém „uživit se“ sami.

Kafe.cz zjistilo:

  • Přesto, že na první pohled se singles zdají být velmi spokojení a smíření se svým stavem, podle odborníků se mezi osamocenými lidmi objevuje víc těch, kteří trpí depresemi a civilizačními chorobami.

Problémy v partnerství

Ti praví singles partnera pro život cíleně nehledají, ale ani jim se láska nevyhýbá obloukem. Většina z nich dokonce partnera přizve do svého života a cítí, že je to konečně ONO, ale ve většině případů po chvíli nastává problém. Takoví lidé totiž mají své zájmy a zvyklosti, tvrdě budované po celý život, staví svůj život na kariéře, navíc je nebaví dělat kompromisy, které jsou ve vztahu žádoucí.

Kafe.cz říká:

  • Na zoubek hned několika lidí, co žijí sami, se dívá dokumentární film režisérky Jany Počtové s názvem Generace singles. Film se zamýšlí nad tím, proč už nemáme takovou potřebu realizovat se životem v páru a proč se tak vlastně rozhodujeme. Ve filmu se objevují také názory odborníků a samozřejmě hlavní postavy, které jsou single.

Cestovky pro nezávislé

To, že je současnost tvořena generací singles, už si uvědomuje i dnešní trh. Jak už jsme řekli výše, singles jsou ekonomicky nezávislí jedinci, kteří investují své peníze hlavně do sebe. Tím zajímají dnešní trh. Cestovní kanceláře nabízejí zájezdy jen pro singles, objevují se skupiny pořádající volnočasové aktivity, na trh se také dostávají spotřebiče menších rozměrů s pojmenováním „pro jednoho“, navíc se stále častěji v novostavbách objevují malé byty.

Jak jste na tom vy?

  • Radka (33 let): „To, že jsem single, si naprosto užívám. A není to jen póza. Takový život jsem si vybrala sama. Líbí se mi nezávislost, svoboda a vlastně vím, že se mohu spolehnout jen na sebe. Ráda cestuji a jsem egoistický sobec. Na partnerství se nehodím. Tím netvrdím, že si neužívám volných vztahů.“
  • Petra (31 let): „Jsem sice sama, ale zatím ještě nepropadám panice. Vím, že jednou budu chtít partnera a mít rodinu, ale zatím jsem spokojená s tím, jak žiju. Mám kolem sebe hodně přátel a sama mám život strašně jednoduchý. Žiju ze dne na den a nemusím vůbec nic řešit. A až se objeví ten pravý, tak svůj život změním.“
  • Mirka (36 let): „Po rozchodu jsem již 6 let sama, zvykla jsem si na to, ale nejsem s tím spokojená. Dávno jsem si myslela, že budu mít rodinu, a namísto toho mám sice kariéru a skvělý byt kousek od centra Prahy, ale spokojená nejsem. Největším mým problémem ale je, že když už si někoho najdu, tak mi většinou není dost dobrý.“