Tolik se jich k sobě určitě hodí, jen o sobě nevědí. A to máme na rozdíl od starších generací k dispozici internet, všelijaké specializované seznamovací agentury, bujaré večírky a diska…

V posledních letech začal být in světově znějící pojem singles. Označuje člověka, který už opustil rodné hnízdo, ale nežije s partnerem. Je svobodný, nemusí se nikomu zpovídat, dělá si, co chce.

Chodí na večírky, možná častěji do kina, na víno s kamarády nebo jen pracuje a pracuje. Jenže se mu denně nedostává pohlazení, neuléhá vedle stálého partnera, nikdo mu ráno nepřipraví čaj.

Mnoho z nich by chtělo tento stav změnit, protože i přes všechny klady takového života to není ono.

Co se děje při námluvách? aneb Klíčové okamžiky

MIX EMOCÍ

  • Vidíme rysy osoby proti nám, které nás zaujmou. Buď splňují někde v podvědomí uložený vzorec našich ideálů o budoucím partnerovi, nebo v nás můžou vzbudit vzpomínky na dávnou lásku, cítíme z nich dobro či jakékoli zaujetí. Je jedno, že objektivně nevypadá protějšek jako hvězda z televize a má třeba pupínky a odstáté uši. Právě do toho se zamilujeme!
  • Pomůžou nebo dominují i jiné vjemy: čich (vůně protějšku), sluch (hlas vyvolává libé pocity). Během chvilky naše tělo vyhodnocuje, jak bude pro nás blahodárné či přitažlivé slyšet ho (ji) denně.
  • Souznění, protože pouhé gesto a naladění na stejnou notu posiluje pocit podobného smýšlení. Tady někdy přetlakem předchozích emocí může dojít ke zkreslení, což se obvykle pozná po 2 až 3 měsících vztahu (někdy i později), kdy vášnivá zamilovanost často vyprchá.

REAKCE TĚLA

  • Pociťujeme bušení srdce, pocení či zčervenání.
  • Do těla se vyplavují látky fenyletylamin (mírní pocit studu, úzkosti a paniky), dopamin (je spojován se systémem příjemných vjemů v mozku) a noradrenalin (urychluje srdeční tep); jejich směs působí blaho.
  • Cítíme se energičtí, na druhé straně nemáme tolik potřebu jíst, chuť k jídlu je utlumena. Myšlenky se soustřeďují jen na náš objev.