Jak přesně probíhá rozvod, se dozvíte v galerii.

„Před láskou nikdo neuteče, a když, tak je to jeho škoda,“ říkával Jiří Suchý a měl bezesporu pravdu. O šťastné celoživotní lásce sní děti už od útlého věku – život v harmonickém vztahu s milovanou osobou, korunovaný zplozením potomků, je pro většinu lidí smyslem života.

Ne nadarmo se ale říká, že od lásky je k nenávisti jen docela malý kousek. A tak zatímco v 50. letech skončilo rozvodem přibližně 10 procent z nich, v roce 2005 poprvé dosáhl poměr až k 50 procentům. Zajímavé je, že se začínají v hojné míře rozpadat manželství i po 20 a více letech, což psychologové přičítají tomu, že mnoho dlouhodobě rozhádaných a nefungujících manželství drželo pohromadě jen s ohledem na děti. Ve chvíli, kdy se potomci osamostatní, už manželé nemají nic, co by je spojovalo. V posledních letech se sice míra rozvodovosti mírně snížila na 47 procent, odborníci v této souvislosti ovšem poukazují na to, že její relativní pokles je způsoben tím, že dramaticky přibylo nesezdaných párů, což lze odvodit z počtu dětí narozených mimo manželství. Zatímco ještě v roce 1990 jich bylo pouhých osm procent, dnes už jde bezmála o polovinu. Trendem, který se podle matrik rozmáhá v současnosti, je nejdříve děti, a teprve potom, po několika letech, svatba.

NEVĚRA, NEZÁJEM I ALKOHOL

Nejčastější příčinou rozvodů je podle informací evidovaných rozvodovými soudy neuvážený sňatek. Zamilují se do sebe lidé, kteří se k sobě z různých důvodů nehodí, což si ale pod omamným vlivem lásky neuvědomují. Založí rodinu, vydrží spolu pár měsíců nebo let, ale jejich vztah je předem určen k neúspěchu. Hned na druhém místě je alkoholismus jednoho z partnerů, v těsném závěsu pak odhalená či přiznaná nevěra.

Slovníček pojmů

PŘEDMANŽELSKÁ SMLOUVA

Dohoda mezi budoucím manželem a manželkou, že každému z nich bude výlučně patřit to, co si po uzavření sňatku sám koupí, a každý z nich bude výlučným odpovědným dlužníkem vůči svým věřitelům z dluhů, které sám udělá. Pokud se manželství rozvede, odpadá nutnost soudit se o majetek podobně jako při dohodě manželů při rozvodu.

SPOLEČNÉ JMĚNÍ

Soud vychází ze zásady, že podíly manželů na vypořádávaném jmění jsou stejné. Ze společného jmění se jim nahradí to, co ze svého výhradního majetku vynaložili na společný. Například pokud si po svatbě koupili byt a zrekonstruovali ho za úspory jednoho z nich. Soud přitom hájí především práva a potřeby nezaopatřených dětí.

VYPOŘÁDÁNÍ MAJETKU

Společné jmění manželů zaniká okamžikem zániku manželství. Společné jmění manželů včetně dluhů si ale mezi sebou musí vypořádat. Buď se dohodnou, komu připadne jaký majetek, kdo bude splácet případné společné dluhy, a dobrovolně uzavřou dohodu o vypořádání majetku, nebo bude jejich majetkové vyrovnání řešit soud.

STŘÍDAVÁ PÉČE

Jedna z forem péče o dítě, kdy rodiče po rozvodu nebo rozchodu žijí odděleně. Čas, který tráví dítě s každým z rodičů, by měl být stejný nebo alespoň srovnatelný. Otec a matka se mohou střídat v péči o dítě v intervalech v řádu několika dnů, případně týdnů. Vždy musí být brán v potaz zejména zájem dítěte.

COCHEMSKÝ MODEL

Nový přístup k soudnímu rozvodu, který české soudnictví přebírá z Německa a Skandinávie. Smyslem je zajistit dítěti právo na oba rodiče a minimalizovat psychické dopady rozvodu. Soud přihlíží nejen k názorům a posudkům právníků, ale i sociálních pracovníků a psychologů.

ROZVODOVÉ KAMARÁDKY

Ženy, které se samy rozvedly a hledají spřízněné duše pro sdílení pocitu nespravedlnosti a úzkosti mezi svými kamarádkami. S nimi často kují pikle proti manželům tak úspěšně, že se jim podaří rozbít manželství, i když k tomu není žádný racionální důvod.

JAK PŘEŽÍT ROZVOD

Rozvod je pro každého z manželů traumatizujícím zážitkem, který může nebezpečně ohrozit vaši psychiku, ale zejména psychický vývoj vašich dětí. Nesrovnatelně šetrnější možností je takzvaný rozvod nesporný, kdy vás soud rozvede na základě předložení vzájemné dohody o úpravě výchovy dětí po rozvodu, o úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení a případného výživného po rozvodu. Pokud se manželé na zmíněných záležitostech nedohodnou, nezbývá jim než zvolit rozvod sporný, který je mnohem složitější, zdlouhavější, nepříjemnější a v neposlední řadě vyjde výrazně dráž, protože se nechávají zastupovat advokáty. Ve sporném řízení soud zjišťuje příčiny rozvratu manželství, míru zavinění manželky a manžela, jeho součástí jsou výslechy účastníků i svědků. Takový rozvod většinou vystupňuje nenávist mezi manželi a dále může poškodit psychiku dětí.