V galerii najdete svatby celebrit, které se bez pomoci koordinátorů neobejdou.

Jakou jste realizovala nejlevnější svatbu?

Za 220 tisíc korun.

A nejdražší?

1 600 000 Kč.

Jak vypadala?

Hezky. Trvala tři dny, střídaly se na ní kapely i výzdoba, zajišťovala jsem mimo jiné i profesionální osvětlení a ozvučení, koňské spřežení apod. Odehrávala se na Hluboké, přítomných bylo 150 hostů.

Co vede lidi, že dají takovou částku za svatbu?

Nic zvláštního, jen touha mít opravdu velkolepou svatbu bez stresů a starostí, se špičkovými dodavateli. Nemyslete si. Mnozí služeb svatební agentury nevyužívají, ale částky vynakládají vysoké. Já garantuji úspěšnost svatby. To, že dopadne výborně. Že bude nezapomenutelná, skvěle zorganizovaná a promyšlená do detailu. Vše, co mohu ovlivnit, ovlivním.

Co ovlivnit nemůžete?

Počasí a to, jak se zachovají hosté. Třeba na jedné uzbeckoafghánské svatbě. Vše bylo sladěné do nejmenších detailů, ale nakonec se ženich popral s otcem a sestrami nevěsty. V českých podmínkách se toto spíše neděje. Četnější jsou problémy s matkami snoubenců. Občas chtějí do svatby příliš zasahovat, strhávají na sebe pozornost, nebo je zle, protože nečekaně dorazil jejich bývalý manžel s novou partnerkou. Na to se ale většinou zaměřím už před svatbou. Hodně se snoubenci řešíme problematické příbuzné a možný vznik konfliktů, abychom jim předešli.

Co je dnes nezbytností na dobré svatbě?

Skutečnost, aby hosté neměli hlad, žízeň a nenudili se. Ideální je, když se vše odehrává na jednom místě. Vzorec – ráno do domu nevěsty, pak na radnici, pak na hostinu a odtud domů – je skutečně překonaný. Samozřejmostí bývá dobrá kapela a dýdžej, velmi časté jsou fotokoutky, kdy se hosté fotí s různými rekvizitami. Současné nevěsty mívají přehled o aktuálních zahraničních trendech a chtějí mít svatbu v jejich duchu. Studují práci květinářů a cukrářů, věnují pozornost výzdobě a jednotlivým detailům.

Jaká jsou nejpopulárnější místa pro svatbu?

Stále se těší zájmu svatby na statcích, koňských rančích či tzv. boho svatby v lese nebo na louce, kdy svatba sice působí jednoduše, ale může být i dražší než svatba na zámku.

Mívají svatebčané často přehnané požadavky?

Mnozí jsou vynalézaví a nároční. Snažím se vždy vyhovět, nové výzvy mě baví. Občas to je těžké. – Loni jsem zařizovala svatbu lyžaře ze Španělska. Odehrávala se v srpnu na Žofíně. Ženich si před vchodem přál hromadu sněhu, aby si svatebčané mohli zalyžovat a koulovat se. Když nakonec ze svého požadavku přece jen ustoupil, ulevilo se mi. Nakonec bylo ve svatební den 36 stupňů. Občas chtějí lidé naprosto nereálné věci, ale pro mě je to zkušenost.

Organizujete svatby gayů a leseb?

Také. Bývají stejně krásné a stejně nákladné. A dojímavé. Mnohdy se svatby gayů účastní jejich bývalé manželky s dětmi, mají vřelé proslovy. Já musím dávat především pozor na slova. Klasické výzvy jako „teď zatleskáme nevěstě a ženichovi“ musím modifikovat. Také tradice musíme pečlivě konzultovat. Občas si novomanželé třeba nejsou jistí „prvním tancem“.

Mění se nějak svatební dary?

Mladí mají minimalistické domácnosti, často plně zařízené. Nepotřebují dalšího robota a skleničky. Říkají si spíš o finanční dary, příspěvky na svatební cestu. Běžné bývá, že už ke svatebnímu oznámení přikládáme informace o organizaci, parkování, případném barevném sladění, ale i o darech. Novomanželé dnes nezřídka dostávají poukazy na masáže či wellnes víkendy na první výročí jejich svatby a obálky, v nichž jsou peníze.

Jak byste charakterizovala svatby, které organizujete?

Každá je jiná. Ale většinou jde o návrat k romantičnu. Svatebčané chtějí vše hezké a pohodové. Ne strohý zámecký styl, ale vzdušnou zahradu s jezerem. Často svatby bývají barevně sladěné. K nejpopulárnějším patří pudrové odstíny. Dámy jsou v nich komplet, muži mají alespoň kravatu. Snažím se vyhýbat agresivním barvám, volíme spíše stylové a decentnější odstíny.

Kolik dnes stojí skutečně dobrý fotograf?

Okolo 30 tisíc. Ale ze svatby udělá luxusní záležitost. Můžete zaplatit samozřejmě 5 tisíc. Ale fotograf přijde v džínách, často se neumí chovat a nakonec dostanete na 3 000 fotek, kterými se budete probírat a vždycky vám nějakou bude kazit otevřená pusa strejdy, natahujícího se pro kanapku. Profesionální fotograf vám dá fotky, na kterých jsou všichni krásní a které nebudete chtít odložit. Mám známou, která chtěla ušetřit, a najala si obyčejného fotografa a týden poté probrečela. Neměla ani jednu hezkou fotku.

Jak vypadá svatební den pro vás coby svatební koordinátorku?

Na svatbě jsem v průměru od sedmi ráno do dvou do noci. Nedávno jsem spočítala, že jsem přišpendlila už okolo 10 a půl tisíce myrt. Organizuji a hlídám vše, co jsem předem pečlivě naplánovala. Maximálně se snažím o to, aby byla svatba pohodová a hosté se cítili příjemně. Jsem hlavní kontakt pro všechny dodavatele, restauraci i hosty. Celý svatební den moderuji a na konci odnáším svatební dary na pokoj, starám se o odjezd hostů a sklízím výzdobu.

Organizujete i sňatky církevní?

Samozřejmě. Populární jsou dnes v roli oddávajících pastoři z různých alternativních církví. Nevyžadují, aby snoubenci byli stejného vyznání, ale jejich projevy bývají citlivé a osobní. Mladí dnes však často žádají svatbu v kostele. Nehraje v tom ani tak roli Bůh, jako kouzlo chrámu. Nestojí ani o následnou mši. Domluva s faráři je pak samozřejmě obtížná.