Kousání nehtů může být jedním ze znaků psychopatického chování, více najdete v galerii.

Nehty si kouše až 15 % dospělých, a to většinou ve stresu a vypjatých situacích. Ale málokterá žena chce partnera s okousanými nehty. Romana ze zlozvyku svého manžela doslova šílí!

„Kousání nehtů absolutně nesnáším, uvádí mě k šílenství. Můj partner to ví, a tak si je kouše tajně. Navíc si myslí, že to nevím! Jenže jeho okousané nehty se nedají přehlédnout. Kouše si je prý ve stresu, hlavně v práci. Nevím, jak ho toho zbavit, nemůžu se na to dívat,“ svěřuje se Romana (33).

  • 15 % dospělých si kouše nehty
  • Asi 30 % dětí ve věku do deseti let si kouše nehty.
  • Ve věku od 10 do 18 let si nehty kouše až 50 % dětí a dospívajících.
  • Až 23 % mladých lidí mezi 18 a 22 lety si také nehty kouše.
  • Kousání nehtů trápí i dospělé, tento zlozvyk jich má až 15 %.
  • Až 10 % mužů z těch, kteří si nehty koušou i v dospělosti, se zlozvyku nikdy nezbaví.

Podle odborníků má kousání nehtů původ v psychických problémech. Je projevem stresu, potlačovaného vzteku a nervozity. Nejčastějším důvodem, proč si lidé nehty začnou kousat, je potlačování strachu. Proto se objevuje ve velké míře u dětí a dospívajících a pokud se neřeší včas, může přetrvat do dospělosti. A je tu ještě jeden důvod, proč si lidé mohou začít nehty kousat – je jím nedostatek vápníku v těle. „Když jsme se před 7 lety brali, určitě to nedělal. Jenže jsme zažili pár krutých ran osudu a i když to vypadalo, že je silný jako skála, je to pořád v něm. Poté, co nám shořel dům, jsem si všimla, že si manžel začal nehty kousat,“ píše dál Romana. Pokud si dospělý (ale i dospívající) kouše nehty, většinou se objeví i další problém – společenský. Okousané nehty totiž nevypadají pěkně, a tak se za ně člověk stydí, ruce schovává a může se stát, že má díky tomu nižší sebevědomí a dokonce i problémy v práci. „A bohužel to dělá hlavně v práci. Měl slušně placené místo, ale díky tomu o ně přišel. Vedení totiž neuneslo, že si na poradách neustále ohryzával nehty, a vyhodilo ho,“ říká Romana svou další zkušenost. „V nové práci ale s kousáním nehtů nepřestal.“

Kousání nehtů může způsobit i zdravotní problémy! Na rukou a nehtech totiž sídlí hodně bakterií, které se nám takto snadno dostanou do organismu. Infekce může proniknout i poškozenou kůží kolem nehtu. Okousané nehty mohou poničit i dásně a zuby a mohou se pod nimi tvořit plísně.

Jakmile si dítě začne okusovat nehty, měl by se problém co nejdříve řešit. Důležité je najít důvod, a tak většinou pomůže návštěva psychologa. Pokud se ale věc neřeší, přetrvá do dospělosti a problém pak může být mnohem větší. Na dospělého, který si nehty kouše, se ostatní dívají většinou skrz prsty. On sám se za ně stydí, je mu to nepříjemné, ale nemá dost pevnou vůli na to, aby to zvládnul překonat. Návštěva psychologa už většinou nepomůže a problém se odstraňuje mnohem hůř. „Už opravdu nevím, co s tím. K psychologovi nechce. Tvrdí, že to přeci není takový problém. Jak ho to odnaučit? A jde to vůbec?“ ptá se Romana.

Jak donutit partnera, aby si nekousal nehty?

  • Chce to pevnou vůli. To u dospělých funguje nejlépe. Bohužel ne každý ji má. Zkuste ho motivovat a slibte mu něco, co má opravdu rád, jako odměnu.
  • Kupte mu rukavice. Na zimu kupte partnerovi rukavice. V těch se mu totiž nehty kousat nepodaří.
  • Zkuste speciální lak na nehty. Jde o hořký lak proti kousání nehtů, který koupíte v lékárně. Jakmile si bude okusovat nalakované nehty, bude cítit nepříjemnou chuť, která mnohé od tohoto zlozvyku odradí.
  • Pořiďte mu antistresový míček. Lidé si většinou nehty okusují ve stresové situaci. Kupte mu proto antistresový balónek, který si může mačkat, jakmile se do vypjaté situace dostane, a nahradí jím tak kousání nehtů.