Bez mráčku

Před manželstvím jsem dlouhé roky dávala přednost kariéře. Láska mě udolala až na prahu čtyřicítky. Ne proto, že už byl čas, ale byly to ryzí city, které jsem ke svému vyvolenému chovala. Oba jsme měli skvělou práci, zkušenosti, reálné představy, životní nadhled a podobný humor, který nás od začátku stmeloval. Když mě Dan po dvou letech požádal o ruku, souhlasila jsem a se slzami v očích a s extra dávkou patosu opakovala "ano, ano, ano". Obřad byl krátký a milý, ani jeden z nás netrpěl na okázalé trachtace, oslavy lásky a přeslazená vyznání. Byli jsme realisté a životem ošlehaní pragmatici.

Značka ideál

Na dítě už bylo pozdě, a tak jsme si do prostorného mezonetového bytu pořídili roztomilého kocoura. Připadala jsem si jako výherce loterie, všichni mi mého muže záviděli. Vyhýbaly se nám hádky i hysterické scény, nevěry, podvody i rozpory. Cestovali jsme, navštěvovali festivaly a jazzové kluby a dny doma trávili ve stylu hygge, u krbu, s knihou a vínem.

Byla jsem si téměř stoprocentně jistá, že ani jednomu z nás nic neschází a vztah stojí na opravdu pevných základech, které nemůže nic ohrozit. Já bych neopustila zrajícího muže s rošťáckými kukadly a prošedivělými vousy, který má pod palcem menší fabriku. On by se nevzdal ženy, která je štíhlá, sebevědomá, vášnivá a s přehledem o dění široko daleko.

Dvojité překvapení

Ze služební cesty jsem se vrátila unavená, ale natěšená na svého perfektního muže v perfektním obleku procházejícího se po našem perfektním bytě. Jen co jsem otevřela dveře, ovinula jsem se kolem něj a směřovala do ložnice. Ani po šesti letech manželství vášeň nevyprchala. Příjemně unavení jsme vedle sebe leželi a oddychovali, když Dan sáhnul pro sametovou krabičku a obdaroval mě výrazným prstenem s černým diamantem. Došla mi slova.

Když jsem se druhý den konečně vyhrabala z postele, šla jsem pozdravit kocoura, který celou dobu uraženě ležel v pelechu. Kdyby mohl promluvit, jistě by mi k nemravným kalhotkám, které pečlivě střežil, pověděl spoustu pikanterií. Manžel akorát vyšel z ložnice a moje podezření sám potvrdil: "Tak tady jsou!"

Mám svou hrdost

Hra na lásku mi najednou přišla směšná. Sbalila jsem kocoura a kufry a hledám si byt. Jsem dospělá a soběstačná žena, nestojím o slepované vztahy, sliby a život v nejistotě. Diamantový šperk jsem prodala a příští měsíc vyrážím na dámskou jízdu do exotiky. Všechno jednou začíná a jednou končí, ale nebudu lhát. Bolí to.