Stačí trocha stresu z práce a je to tady – problémy v milostném životě na sebe nenechají dlouho čekat. Mnohdy ale není jednoduché odlišit to, že se občas nezadaří, od problémů, které lékaři označují jako erektivní dysfunkce a lidé o nich mezi sebou mluví jako o impotenci. Odborníci v tom ale mají jasno – pokud má muž během tří měsíců problémy při každém druhém styku, měl by vyhledat pomoc.

V horku se mu nepostavil!

„Vyjeli jsme si s partnerem na dovolenou do Egypta a těšili se, jak si pořádně užijeme. Zaplatili jsme si tam tři týdny! Jenomže tam bylo takové vedro, že partner jen ležel a se sexem měl velké problémy. Přes den se mu nepostavil vůbec a v noci občas,“ vzpomíná na svou dovolenou paní Erika. „Byla jsem na něho naštvaná, jenže pak jsem se dozvěděla, že problémy může mít i z vedra. Mám už jasno – příště jedině na hory!“ Lékaři její slova potvrzují – velká horka problémům s erekcí jen nahrávají a neprospívají ani spermiím…

Tip KAFE.cz: Erekci podpoří zvukové vlny

Izraelští vědci přišli na zajímavý způsob, jak nahradit známou modrou pilulku používanou na podporu erekce. Místo Viagry poslouží speciální terapie, šokové zvukové vlny, které navyšují výkon stimulováním růstu nových krevních cév v genitální oblasti. Má prý trvalý efekt, patnáct mužů z dvaceti, kteří užívali Viagru, ji mohli zcela vysadit. Zatím je však vše ve fázi testování.

Sportujte, ale málo. A sex půjde líp.

Dobrá zpráva pro muže – a samozřejmě i pro jejich partnerky – je, že i problémům s erekcí se mohou snažit předejít. Jak? Lékaři doporučují sport, ovšem pozor, ne příliš často! Ideálně dvakrát týdně dvacet až čtyřicet minut plavání, míčových sportů nebo posilování a pro své zdraví děláte to nejlepší. Naopak pozor na jízdu na kole. Čtyři až pět hodin týdně v sedle pořádně zadělá na problémy s erekcí.

Má problémy? Dostaňte ho k lékaři.

Pokud si u svého partnera všimnete trvalejších problémů s erekcí, měla byste se jej pokusit dostat k lékaři. Velmi často totiž mohou být signálem řady závažných onemocnění, například cukrovky, infarktu, vysokého tlaku nebo ischemické choroby srdeční. Občas se to stane každému, říkají odborníci. Ale pokud problém přetrvává, je ho rozhodně třeba začít řešit.

KAFE.cz zjistilo:

  • Problémy s erekcí trápí 150 milionů mužů na světě.
  • Podle odhadů těmito problémy trpí až 50 % mužů mezi 40 a 70 lety.
  • V tisku se objevily zprávy o tom, že v České republice trpí poruchami erekce až 800 000 mužů. Maximálně deset procent z nich však navštíví lékaře.