Přítelova rodina

S přítelem rekonstruujeme byt a přechodně žijeme u tchyně. Ta má celkem tři syny, ale vztahy tam nejsou vůbec ideální. Tchyně měla s prvním manželem dva syny, můj přítel je ten starší. Po rozvodu si našla nového partnera, který její syny zrovna nemusel, obzvlášť mého přítele. Nakonec to skončilo tak, že jeho matka, aby se svému partnerovi zavděčila, vyhodila mého přítele, svého syna, z domu. Nebylo mu ještě osmnáct, žil v rodině svého kamaráda, která se rozhodla mu pomoct. Nakonec se vyučil a postavil na vlastní nohy a je pracovně opravdu úspěšný.

Tchyně v nesnázích

Nový partner tchyni nakonec opustil, zrovna když čekala jejich dítě. Tomuhle nejmladšímu synovi je teď patnáct. Prostřední syn se od ní odstěhoval, žije se svou ženou a k matce se vůbec nehlásí. Ta se nakonec dostala do finančních problémů, přitom měla na starosti ještě nejmladšího syna. A obrátila se na mého přítele, jestli by jí nepomohl. To už jsme byli spolu. Moc se mi to nezdálo, aby pomáhal matce, která z něj udělala kvůli své známosti prakticky bezdomovce, ale přítel řekl, že se přece nemůže vykašlat na vlastní matku.

Nevděk

Takže pro ni i nejmladšího bratra, který má ale jiného otce, zařídil bydlení, zaplatil dluhy. Ona ale není zrovna vděčná. Přítele sekýruje, mě pomlouvá, kde může. Přitom přítel pro ni všechno zařizuje, nosí jí nákupy, všechno platí. Její nejmladší syn nepomáhá vůbec s ničím, ale běda, když jsem na to poukázala. Tchyně se mohla zbláznit, ať nechám jejího miláčka na pokoji. Přitom je to rozmazlený lenoch, který sedí akorát u počítače, a nenapadne ho matce s něčím pomoct.

Zdravotní problémy

Ta navíc začala mít velké problémy s páteří, doktoři jí už několikrát doporučovali operaci. Ale ona odmítá, přitom k tomu není žádný důvod. Takhle ale už opravdu obtížně chodí, samozřejmě nechodí do práce, má jen invalidní důchod, ale nijak se nesnaží zlepšit svou situaci. Přitom operace by jí měla pomoct. Ona místo toho radši polehává, kouří krabičku denně a úkoluje mého přítele. Ten přitom chodí normálně do práce, ale ještě k tomu se snaží obstarat ji.

Zneužívání

Já sama chodím taky do práce, takže nemám čas se starat ještě o tchyni, a navíc k tomu nemám vůbec chuť, když vím, jaká byla v minulosti, a vidím, jak přítele akorát zneužívá a nejmladší synáček si ještě poroučí, co se má koupit. Už jsem o tom s přítelem mockrát mluvila, ale řekl mi, že kdyby se o ni nepostaral, skončila by na ulici, a to že on nechce. Tak se radši takhle štve a utrácí za ni spoustu peněz.

Naděje i obavy

Mojí jedinou nadějí je, že náš byt už bude brzy hotový a odstěhujeme se. Pak už by za ní přítel jen dojížděl. Mám jen strach, aby tchyně nakonec nezůstala úplně invalidní, protože to si neumím představit, jak bychom řešili. Taky chceme rodinu, což bude něco stát, ale velká část přítelových peněz jde na domácnost jeho matky. Přítel ale pokládá za svoji povinnost se o ni starat…

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.