Partnerova minulost

Když jsem se seznámila s mým současným přítelem, byl už rozvedený a měl dvě malé děti. Rozvod proběhl na návrh jeho bývalé ženy, která si našla nového partnera. Mně jeho minulost nevadila, brala jsem to tak, že dneska je rozvedený téměř každý, navíc to nebylo z jeho viny. Rozuměli jsme si a bylo nám spolu dobře, tak jsme si pořídili společné bydlení a začali spolu žít.

Nevlastní děti

Přítele rozvod dost finančně zatížil, byl k bývalé ženě velkorysý, nechal jí byt a platí jí velmi slušné alimenty. Ale oba máme práci, tak jsem si říkala, že to nějak zvládneme, že se prostě o svoje děti musí postarat. Od začátku mi bylo jasné, že jednou za čtrnáct dní je budeme mít na víkend. Ale ani to mi nevadilo, byly ještě docela malé (na 1. stupni ZŠ) a vlastně jsem se na ně těšila. Ze začátku to celkem fungovalo, snažila jsem se vždycky vymyslet nějaký program, brali jsme je na vycházky a výlety. Koupili jsme jim i nějaké oblečení a hračky, aby u nás měly trochu zázemí.

Stížnosti exmanželky

V poslední době mi ale připadá, jako by jeho bývalá proti nám děti popichovala. Když přijedou, jsou mrzuté, nic je nebaví, nemají o nic zájem. Jejich matka si stěžuje, že se jim nevěnujeme, a proto k nám nechtějí.

To mě dost překvapuje, protože se opravdu vždycky snažíme jim udělat hezký víkend a zabavit je. Už jsme se kvůli tomu s přítelem několikrát pohádali, protože jsem chtěla, aby bývalce jasně řekl, že je u nás o děti postaráno. Ale připadá mi, že on se s ní nechce hádat a radši jí ustoupí. Navíc je tady ještě jedna věc.

Ne/vlastní dítě

Můj přítel se nedávno dozvěděl, že jedno z dětí prý není jeho. Řekla mu to známá, která se kamarádí s jeho bývalou manželkou, prý to slyšela přímo od ní. Můj přítel ale prohlásil, že je to blbost, a odmítl se tím dál zabývat. Nechce ani slyšet, že by si třeba nechal udělat testy DNA, aby měl jistotu. Já bych naopak byla ráda, kdyby bylo v téhle věci jasno. Už kvůli alimentům, nepřipadá mi správné, aby přítel přispíval na cizí dítě, to by měl jeho otec (nevíme, kdo by to měl být). S přítelem také plánujeme budoucnost a rodinu, a samozřejmě peníze se nám budou hodit. Neměla bych nic proti tomu, aby se staral o svoje děti a přispíval na ně, ale takhle?

Hádky

Přítel to ale řešit nechce, nechce se o tom ani bavit. Přitom je podrážděný a mrzutý, často vyjede i kvůli maličkostem. Je mi jasné, že mu to vrtá hlavou, ale přijde mi, že si na svou bývalou manželku moc netroufá, jde jí radši z cesty, ale špatnou náladu si potom doma vybíjí na mně. Dost často se hádáme, taky je v poslední době žárlivý, to nikdy nebýval. Když jdu třeba na kafe s kamarádkou, obviní mě, že jsem byla za jeho zády s někým jiným. Přitom je to nesmysl, nikoho nemám a ani nikoho nehledám. Chci být s mým přítelem, ale byla bych ráda, kdyby vyřešil svou situaci, abychom mohli začít náš rodinný život i s případnými dětmi s čistým stolem.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.