Nový začátek

První manželství mi nevyšlo, manžel od nás odešel za jinou ženou, našemu synovi nebyl ještě rok. Byla to pro mě rána, vždycky jsem si myslela, že spolu budeme napořád. Ale pár měsíců po rozvodu jsem se seznámila s mým současným přítelem. Byl moc hodný a moc hezky se choval k synovi, to se mi na něm líbilo, tak jsme spolu brzo začali žít. Měl i stálou práci, takže všechno vypadalo dobře. Za nějakou dobu jsme se rozhodli, že synovi, kterého přítel bere jako vlastního, pořídíme sourozence, a brzy nato jsem otěhotněla.

Výpověď

Narodila se nám krásná zdravá holčička. Ale pak přítel jednou přišel s tím, že dal výpověď, protože to tam bylo hrozně stresující, a že si najde něco lepšího. Tak jsem si myslela, že si opravdu něco najde, ale to se nestalo. Od té doby, a je to už skoro rok, chodí občas na nějakou brigádu, ale stálou práci nemá žádnou. Bohužel je čím dál jasnější, že ji ani nehledá. Sedí u počítače, ale místo aby pročítal inzeráty, tak hraje hry. Já zatím táhnu nájem, domácnost a všechno ze svojí mateřské, alimentů na syna a přídavků. Přítel mi sice dá prakticky všechno, co vydělá, ale to je jen občas nějaká tisícovka.

Napjatý rozpočet

Samozřejmě už jsme se na to téma několikrát pohádali, protože já si myslím, že by se měl o rodinu starat i finančně. On je hodný na děti, hraje si s nimi, doma je klid, ale prostě nechce chodit do práce a rodinu zabezpečit. Já se snažím opravdu hospodařit, takže děti mají, co potřebují, doma je čisto, uvařeno, ale musím počítat doslova každou korunu, abychom každý měsíc vyšli. O nějakých úsporách si můžeme nechat zdát a sobě už jsem nic nekoupila, ani nepamatuju.

Opičí láska

A nedávno mi volali jeho rodiče a vyčetli mi, že jsem na peníze! Byla jsem úplně v šoku. Jednak je jasné, že si jim přítel stěžoval, což mě hodně zklamalo, myslela jsem, že si svoje problémy budeme řešit doma. Ale hlavně jejich argumentace – jejich syn prý zkrátka není kariérista, ale má jiné hodnoty. A děti nemusí mít žádné materiální věci, nejdůležitější je pro ně láska a tu on jim dává. Nevím, jak jim vysvětlit, že láskou nezaplatíme nájem ani jídlo. Já jsem samozřejmě ráda, že má děti rád a chová se k nim hezky, ale přece není možné nechodit kvůli tomu do práce.

Je mi jasné, že kdybych se svěřila třeba kamarádkám, tak mi řeknou, ať ho vyhodím. A asi by měly pravdu. Ale mně už se rozpadla jedna rodina a nechci to prožívat znovu, hlavně kvůli dětem. Chci, aby vyrůstaly v úplné rodině, ale jak to budeme dál finančně zvládat, opravdu nevím.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.