Odmalička jsem vyrůstala jenom s mamkou a o rok mladší sestrou. Otec od nás odešel, když jsme byly ještě úplně malé, vůbec si ho nepamatujeme, už se nám pak nikdy neozval. Před nedávnem jsme se dozvěděly, že zemřel, ale už to pro nás byla celkem bezvýznamná informace. I když jsme byly samy jenom s mamkou, mám na dětství krásné vzpomínky. Mamka se opravdu snažila, aby nám se sestrou nic nechybělo, na víkend jsme vždycky jely na nějaký výlet, bylo to moc hezké. Mamka už neměla žádnou známost, pokud vím, aspoň nikdy o nikom nemluvila a nikoho nám nepředstavila, a byly jsme prostě tři holky.

Přítel bojkotuje moji matku, nevychází ani se svou rodinou

Mamka dneska žije sama, sestra už se také odstěhovala a žije s přítelem. Přesto ale za ní jezdíme a snažíme se věnovat jí nějaký čas. Problém je v tom, že se to nelíbí mému příteli. S přítelem jsme pět let a máme dvě malé děti. Náš vztah je už nějakou dobu nahnutý a důvodem je taky to, že jemu vadí moje mamka a to, že s ní mám pěkný vztah. On sám se svými rodiči nevychází zrovna dobře, já s nimi vycházím líp než on.

Zakazuje mi za mamkou jezdit, nechce, aby hlídala naše děti. Přitom mamka mu nikdy nic neudělala, dokonce nám dala polovinu pozemku, abychom mohli stavět. Ale přítel nechtěl, že nechce bydlet vedle ní. Nevyčítala jsem mu to, ale to, že se snaží omezovat náš kontakt a její kontakt s vnoučaty, mi vadí. K mamce můžu jet jen jednou za čtrnáct dní, jinak je úplně oheň na střeše, a i tak si vždycky vyslechnu, jaký jsem mamánek a kdesi cosi.

Nechce, aby moje matka hlídala naše děti

A ještě větší problém je s hlídáním. Přítelovi rodiče i moje mamka naše děti milují a jsou ochotní hlídat, i když moje mamka na rozdíl od přítelových rodičů ještě pracuje. Ale přítel si nepřeje, aby moje mamka moc hlídala. Navrhovala jsem, že by to mohlo být na střídačku, jednou jeho rodiče, jednou moje mamka. Nepotřebujeme hlídání zase tak často, jsem na rodičovské dovolené, ale občas prostě potřebuju k lékaři nebo něco zařídit a nechci brát děti s sebou. Přitom přítelovi rodiče i moje mamka bydlí zhruba stejně daleko od nás.

Moje mamka dokonce byla ochotná hlídat, když byl starší syn teprve roční, to si přítelovi rodiče netroufali, což jsem chápala, jsou starší než mamka, ale přítel jim to vyčítal. Přesto nechce, aby moje mamka hlídala tak často jako oni. Dokonce řekl, že jinak zakáže svým rodičům hlídat úplně. Přitom on sám hlídat nechce a moje mamka taky nemůže kvůli práci hlídat pořád. Kdyby se střídali, bylo by to nejlepší, ale přítel je prostě na moji mamku vysazený a takhle to dopadá. Nevím, jak to řešit, opravdu mi vadí, že přítel takhle bezdůvodně nasazuje na moji rodinu, někdy si říkám, jestli snad nežárlí, že máme na rozdíl od nich dobré vztahy.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.