S přítelem jsme už víc než pět let a máme ročního syna. Vždycky jsme spolu v pohodě vycházeli, i s jeho rodinou mám od začátku dobré vztahy. Náš chlapeček byl plánovaný, celá rodina byla nadšená.

Problémy v práci

Bohužel krátce potom, co se narodil, nastaly první potíže. Přítel nejdřív začal mít problémy v práci, protože tam přestával chodit. Vůbec jsem to netušila, měla jsem plno práce kolem malého, a přítel normálně každý den odešel, jakože do práce. Jenže místo do práce chodil bůhvíkam, nakonec jsem se to dozvěděla náhodou od jeho kolegů, které jsem potkala ve městě a oni se mě ptali, co se děje, že má přítel v poslední době tolik absencí.

Vlastní dílna

Nejdřív mě napadlo, jestli nemá nějakou jinou ženskou, i když mi to k němu moc nesedělo, není ten typ. A když jsem se ho doma zeptala, jak je to s tou prací, tak řekl, že už ho to tam nebaví a že si zařídí dílnu u nás doma. Bydlíme v rodinném domku, takže by to šlo. Řekla jsem, že pokud vydělá aspoň tolik jako v práci, tak klidně. Jenomže příteli se od začátku nedařilo, neměl moc zakázek.

Absolutní nezájem

Byl z toho asi špatný, i když já mu nic nevyčítala, a bohužel se chytil nějaké divné party. Osobně je neznám, ale leccos jsem slyšela od lidí u nás. Přítel nakonec přestal chodit domů, přijde třeba jednou za dva týdny, jenom se vyspí a zase jde. Odmítá se o čemkoliv bavit, cokoliv řešit, nezajímá ho dítě, nechce říct, z čeho a kde žije, prostě nic. Dovolat se mu není možné, nebere telefon, nereaguje na zprávy. Jenom se vždycky jednou za čas jakoby nic objeví a zase zmizí.

Závislost na drogách

Nedávno mi při jedné takové krátké návštěvě u nás doma přiznal, že bere drogy. Už jsem měla nějaké podezření, hodně se změnil chováním i vzhledem, ale teď mi to potvrdil. Když jsem mu říkala, že mu pomůžeme, já i jeho rodiče, že by se měl léčit, tak na to nic neodpověděl a odešel.

Bezradnost

Vlastně ani nevím, kde na ty drogy bere peníze, možná se skoro bojím to dozvědět. Mně každopádně žádné peníze nedává, se synem i finančně mi pomáhají přítelovi rodiče. Ti jsou z toho taky nešťastní, ale taky nevědí, kam se obrátit, co dělat. Jsem úplně bezradná, nevím, jestli ho mám vyhodit z domu (je nás obou), nebo naopak se mu snažit domluvit, když přijde, ale on vůbec neposlouchá, nereaguje, když mu cokoliv říkám. Myslíme si i s jeho rodiči, že ho do toho stáhla ta špatná parta, ale jak ho z toho dostat?

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.