Když jsem se s manželem seznámila, byl rozvedený s první ženou. Měli spolu syna, který už byl školák, přesto jeho žena nikdy nechodila do práce, manžel je dobře zajistil, takže byla v domácnosti, chodila do fitka, na kosmetiku, s kamarádkami. Ale nakonec se prý začala nudit a opustila ho kvůli mladšímu muži.

Zodpovědný muž

Mně se na manželovi vždycky líbilo, že je tak pozorný, zodpovědný a pracovitý. Oceňovala jsem na něm ten pocit bezpečí, který jsem s ním měla. Náš vztah se rychle stal vážným, po dvou letech jsme se vzali a narodila se nám dcera. Byla jsem s ní na mateřské, byly to moc pěkné roky, všechno klapalo, doma byla pohoda, oba jsme měli z dcery radost a náš vztah fungoval ve všech směrech.

Návrat do práce

Když bylo dceři tři a půl roku, nastoupila do školky a já jsem se vrátila do práce. Sice bych to ani z finančního hlediska nepotřebovala, ale chyběl mi kolektiv i nějaký pocit naplnění zase jiného druhu než s dítětem. Ale měla jsem zkrácený úvazek, takže šlo všechno v pohodě zvládnout. V té době začal mít manžel nějaké zdravotní problémy, předtím měl ve firmě hodně stresové období, navíc jsme dodělali dům, na který jsme si ani nebrali hypotéku, tak jsem mu navrhla, ať si pár měsíců odpočine.

Dva roky odpočinku

Brala jsem jako samozřejmé, že se manžel po nějaké době do práce zase vrátí. Ale to se nestalo. Manžel už se do práce nevrátil, pořád říká, že jeho obor už není tak lukrativní jako dřív, a že si musí najít něco jiného. Ale nic jiného nehledá, už dva roky je doma, jen občas má nějaký přivýdělek, ale to je úplně nanic. Přitom je vzdělaný, umí několik jazyků, vždycky byl pracovitý a v práci úspěšný. Musela jsem začít chodit do práce na plný úvazek a ještě si přivydělávám prací z domova. Všechny výdaje za domácnost, dítě táhnu jenom já. Manžel vyzvedne dceru ze školky, když mu řeknu, tak třeba vyluxuje, ale to je všechno. Absence práce a nějakých kontaktů s lidmi má samozřejmě vliv na jeho sebevědomí, takže to je začarovaný kruh. Tohle všechno má zase dopad na náš vztah, snažím se mu vysvětlit, že by měl začít zase něco dělat, hádáme se kvůli tomu, ale všechno marné.

Jediný zdroj příjmů

Nevím, co s tím. Přitom on není z těch, kteří by dokázali žít bez peněz, ale zvykl si, že všechno obstarám já. Říkala jsem si, že snad přestanu chodit do práce, aby ho hrozící nedostatek donutil se zase vzchopit a nějakou práci si najít. Ale zároveň mám strach přijít o jediný zdroj příjmů, který dneska máme. Kamarádky mi říkají, ať se na něj vykašlu a podám žádost o rozvod. Ale já kvůli dceři nechci, nechci ji připravit o dětství v úplné rodině. Pořád doufám, že se manžel nějak vzpamatuje, ale někdy už jsem z toho opravdu zoufalá.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.