Plány do budoucna

Je to už rok a půl, co se se mnou přítel rozešel. Znali jsme se šest let. První čtyři roky jsme byli jen kamarádi z práce, další dva jsme spolu chodili. Hodně dlouho mě uháněl, než jsem mu podlehla. Získal si mě svým chováním, byl mi vždycky skvělou oporou. Právě před rokem jsme se dohodli, že si pronajmeme společně byt a začneme spolu bydlet.

Rozchod

Když jsme se vraceli z prohlídky prvního bytu, choval se divně, nebyl to prostě on. Nechtěl moc mluvit, všechny dojmy z bytu jsem z něj musela páčit. Důvod jsem pochopila o několik dní později. Necelý týden poté se se mnou rozešel, a to prostřednictvím sms zprávy. Nechtělo se mi tomu věřit, že zrovna on, v mých očích přímý a charakterní člověk, se takhle zachoval. Když mi přivezl moje věci, které jsem měla u něj, seděl v autě, na očích měl sluneční brýle, do čela naraženou kšiltovku a díval se stranou. Takhle uboze náš vztah skončil.

Těhotenství

Pár týdnů poté jsem zjistila, že jsem těhotná. On už měl jinou partnerku. Ta byla evidentně důvodem našeho rozchodu. Rozhodla jsem se, že si dítě nechám a nic mu neřeknu. Nechtěla jsem se s ním bavit, nemohla jsem ho ani vidět, natož s ním něco řešit. Začala jsem úplně znova. Odstěhovala jsem se do jiného města a našla si novou práci. Narodila se mi krásná, zdravá dcera. Přemýšlela jsem, jestli se mu to přece jen nedoneslo, že mám dítě, ale vůbec bych se nedivila, kdyby to věděl, a přesto dělal jako že nic. Až po rozchodu jsem sundala růžové brýle a začala ho vidět reálně. Je to sobec, který si jen dává záležet na tom, jak působí na ostatní.

Dilema

Přes to všechno mám poslední dobou dilema, zda mu o dceři neříct. Rozum mi říká, že on by v jejím životě neměl vůbec být, že to není dobrý člověk. Občas mám ale takový pocit, že by dcera měla jednou v budoucnu vědět, kdo je její otec, že jí to právo nemůžu upřít. Peníze od něj nepotřebuju, ale občas mám takový škodolibý pocit, že by se mi líbilo, kdybych ho o nějaké peníze připravila. Rozhodnutí pořád oddaluji, protože cítím, že někde hluboko uvnitř se bojím jeho reakce. Tuším, že se zachová špatně a vím, že mě to i po tom všem bolestivě zasáhne.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.