Zábavný společník

S přítelem jsme se seznámili na festivalu a byla to velká láska. Tedy alespoň ze začátku. Úplně jsem se do něj zbláznila a byla jsem strašně šťastná, že moje city opětuje. Sice se rád napil, ale nebyl nikdy agresivní, spíš jenom v náladě, zábavný a společenský. Po půlroce vztahu jsem otěhotněla. To jsme úplně neplánovali, ale stalo se. O potratu jsem neuvažovala a přítel mě nenutil, ale už když jsem byla těhotná, tak se jeho chování začalo měnit.

Alkohol a drogy

Začal víc pít, a navíc do toho přišly i drogy. Zjistila jsem, že i jeho matka se ráda napije. Když se syn narodil, myslela jsem si, že se přítel trochu vzpamatuje, ale naopak. Začal absentovat v práci, chodil domů opilý nebo pod vlivem drog. Naprosto s ničím mi nepomáhal, syna si nevšímal. Stokrát jsem ho prosila, domlouvala mu, vyhrožovala, že pokud se to bude opakovat, vyhodím ho, ale nic nezabíralo. Naštěstí jsme bydleli v mém bytě, který jsem zdědila, takže jsem měla vyřešené bydlení. Když přítel dál odmítal řešit svoje závislosti a jinak než pod vlivem jsem ho neviděla, vyhodila jsem ho. Ani se nebránil a šel, ani dítě ho nemotivovalo k tomu, aby se vzchopil. Tenkrát byly synovi tři měsíce.

Péče o syna

Expřítel se vrátil k matce, syna skoro nenavštěvoval, nebyl schopný se se mnou dohodnout na alimentech. Nakonec jsem to musela dát k soudu, který mi syna svěřil do péče s tím, že otec ho může po dohodě vídat. Stejně tak soud určil i alimenty. Nejdřív to jakž takž fungovalo, ale jednou, to byl synovi rok a půl, si ho bývalý zase půjčil, ale v domluvenou hodinu ho nevrátil. Měl vypnutý mobil, byla jsem úplně zoufalá, co se děje. Nakonec se objevili o tři hodiny později, to už jsem chtěla volat policii, syn brečel, ex byl úplně namol. Ještě se na mě osopil, co prý přeháním a proč brečím.

Vězení

Od té doby už se neozval, ani jsem o to nestála, ale taky přestal platit alimenty. Dneska jsou synovi tři roky, na jeho otce je podaných několik exekucí a skončil ve vězení za přepadení. Bylo mi to nakonec jedno, byla jsem hlavně ráda, že máme klid. Oželela jsem i alimenty, pomáhá mi moje rodina a syn už půjde do školky, tak bych si chtěla najít nějakou práci.

Zájem babičky

Jenže se objevil nový problém. Expřítelova matka si usmyslela, že chce vídat vnuka. Chce zaplatit všechny synovy dluhy a podat žádost na soud a sociálku, aby mohla vnuka vídat. Není mi to vůbec po chuti. Nikdy jsem ji moc nemusela, obzvlášť co jsem zjistila, že se taky ráda napije, a svého syna se v pití nesnažila vůbec omezovat. Někdy mi spíš připadalo, že ho v tom ještě podporuje. Ještě když jsme s ex bydleli, tak jsem se na ni obrátila, aby synovi domluvila, ale neměla zájem to nijak řešit.

Výčitky

A teď si vzpomněla, že je babička, a chce vídat vnuka. Navíc se mi doneslo, že chce, aby ho mohl vídat i její syn, až ho propustí z vězení. Nedostal nijak vysoký trest, takže to bude za chvíli. Jsem z toho nešťastná. Vůbec nechci, aby se s nimi syn vídal. Samozřejmě až bude dospělý, tak to nebudu moct nijak ovlivnit, ale teď mám pocit, že mu takové kontakty k ničemu dobrému nebudou. Sama si pořád vyčítám, s kým jsem si pořídila dítě, a nechci, aby na něj měli tihle dva nějaký vliv…

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.