V galerii najdete pár změn, které vás po porodu neminou.

Nelítostný soud

Velice často slýchám, že by si samoživitelky měly přestat stěžovat, protože si za svůj zmařený život mohou samy. Vyberou si špatného partnera a touží po vzdušných zámcích. Já ale věřím, že každá žena zakládá rodinu s přesvědčením, že její vyvolený bude skvělým otcem. A mohu to demonstrovat na vlastní zkušenosti.

Cesta za štěstím

S partnerem jsme spolu žili dlouhých osm let a náš vztah by se dal považovat za téměř idylický. V porovnání s páry z našeho okolí jsme neměli konkurenci. Plánovali jsme rodinu a těšili se na miminko. Otěhotněla jsem a prožívala jedno z nejkrásnějších období v životě. Po prvním trimestru jsem skončila v nemocnici. Hrozil mi potrat a velký hematom nedával moc šancí na klidný průběh. Dlouhé měsíce jsem s různou intenzitou krvácela a dostala jsem stopku postelovým hrátkám. Byla jsem ale beznadějně zamilovaná a absenci sexu svému partnerovi kompenzovala jinak. Snažila jsem se ze všech sil, abych se vyhnula stresovým situacím, nenamáhala se a zároveň byla partnerkou, kterou si můj muž zasloužil.

Novější model

I tak si našel milenku. Bolelo to, ale odpustila jsem mu. Věřila jsem, že nezahodí náš vztah a vidinu rodiny. On byl ale jako omámený a v samém závěru těhotenství, které jsem nakonec dopklepala až k devátému měsíci, mě opustil. Vyměnil mě za o deset let starší ženu, která už vzhledem ke svému věku děti ani mít nemůže. Dceru si bere nanejvýš dvakrát do měsíce a jen se s ní ukazuje mezi známými, aby si před nimi udělal očko a zahrál divadlo na perfektního otce. Část platu si nechává vyplácet přímo na ruku a alimenty na dceru jsou na svém minimu. O tom, že by pustil korunu mimo vyměřenou částku, nechce ani slyšet. Argumentuje tím, že se musím snažit a všechno jí hradit, když ji mám ve výhradní péči.

Změna

Nepoznávám ho. Je to úplně jiný člověk. S mužem, který takhle uvažuje a jedná ve zkratu, bych nevydržela osm let. O to víc bolí, když slyším názory nezasvěcených, kteří tvrdí, že si za svůj zničený život mohou samoživitelky samy. Já opravdu nevím, co jsem mohla udělat jinak.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.