Neplánované těhotenství

S přítelkyní jsme spolu byli necelý půlrok, když neplánovaně otěhotněla. Tvrdila, že se chrání, ale že antikoncepce selhala. Na interrupci jít nechtěla, nenutil jsem ji, i když jsem s rodinou ještě nepočítal. Navíc náš vztah byl trochu jako na houpačce, přítelkyně vždycky jednala dost impulzivně a dělala věci bez rozmyslu. To bylo někdy sice fajn, ale nějakou společnou budoucnost nebo děti jsme zatím rozhodně neplánovali. Ale stalo se.

Zdánlivá idylka

Přítelkyně se přestěhovala ke mně do domu, který mám s rodiči, ale mám svoje patro a v přízemí dílnu, protože jsem řemeslník a OSVČ. Když byla těhotná, tak byl náš vztah docela pěkný, klidný, říkal jsem si, že si to snad všechno sedne, a na dítě jsem se moc těšil. Ona taky říkala, jak se těší na dítě, že konečně bude mít v životě nějaký smysl a řád. Pak se narodil náš syn, zdravý a pěkný kluk. Všichni jsme měli velikou radost, ale přítelkyni se mateřské povinnosti začaly brzo zajídat. Snažil jsem se jí pomáhat, ale musel jsem taky pracovat, pomoc od mých rodičů si přítelkyně moc nepřála, že by jí do všeho moc mluvili a že si to chce dělat po svém.

Odchod

Už když byl synovi rok, tak začala chodit docela často ven s kamarádkami, nebo aspoň mně tvrdila, že chodí s kamarádkami. Pak jsem ale zjistil, že se schází s jiným mužem. Ona to ani nezapírala, řekla, že ten muž dostal práci v zahraničí a ona se odstěhuje s ním. Řekla mi, ať si syna nechám, ona že za ním bude jezdit, kdykoliv bude moct, a domluvili jsme se, že mi bude posílat měsíčně na syna alimenty. Nic jsme ale nesepsali, byla to jenom naše ústní dohoda. Věřil jsem, že to dodrží, neuměl jsem si představit, že by se matka úplně přestala zajímat o svoje dítě. Synovi bylo v té době 18 měsíců.

Nezájem

Přítelkyně se odstěhovala před půlrokem, od té doby se neukázala. Peníze poslala dvakrát, pak už nic, jen se vždycky na něco vymlouvala. V poslední době se mnou vůbec nekomunikuje, nebere mobil, na esemesky ani mail neodpovídá. Přitom jsem se dozvěděl, že byla na Vánoce za rodiči, ale syn ji vůbec nezajímá. Já sice péči docela zvládám, hlavně díky tomu, že pracuju z domova a taky mi hodně pomáhají rodiče, ale i takhle malé dítě něco stojí a všechno táhnu sám. Rodiče mi finančně moc pomáhat nemůžou, táta je v důchodu a máma sice pracuje, ale ne na celý úvazek, takže peněz není nazbyt.

Dluhy

Nevím, co mám teď dělat. Dneska už bývalá přítelkyně mi dluží docela dost peněz. Navíc mám strach, aby se třeba jen tak zničehonic neobjevila a syna si neodvezla, je na nás zvyklý a my na něj, neumím si představit, že by ho odvezla neznámo kam. Nechtěl jsem to řešit přes úřady, ale je jasné, že expřítelkyně se domluvit nechce a nic dohodnutého nedodržuje. Přemýšlím, že bych si vzal právníka, případně se obrátil na policii, protože sám s ní nic nezmůžu a pro syna i sebe chci alespoň nějakou jistotu.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenáře, který jej předal redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenáře pozměněna.