Máte přítele o patnáct let mladšího? Co jiného na to říct než – bravo? (Pochopitelně jen v případě, že vám není méně než třicet let – pak byste se ocitla za hranicemi zákona.) Znamená to, že jste 1) nekonvenční silná osobnost, která se neohlíží na to, co tomu řeknou sousedi, 2) zajímavá a atraktivní žena, která v očích svého přítele triumfovala nad kočičkami z řad jeho vrstevnic, 3) neuvěřitelně in, protože mladší partnery si houfně pořizují i hollywoodské divy v čele s Demi Moore, Jennifer Aniston či Cameron Diaz.

My, partnerky mužů „přiměřeného“ věku, navíc jen závistivě tušíme četné přednosti, kterými se mladší kluci vyznačují ve srovnání s těmi našimi. Nepovalují se u televize ve společnosti lahváče. Nevyžadují teplou večeři na stole přesně v devatenáct nula nula. Nevadí jim, když jste úspěšnější v kariéře. A když si ve čtyřiceti pořídíte snowboard nebo inlajny, neřeknou vám, že jste trapná.

Pochopitelně, já vím. Takové vztahy mají i svá četná velká ale.

My, partnerky mužů „přiměřeného“ věku, navíc jen závistivě tušíme četné přednosti, kterými se mladší kluci vyznačují ve srovnání s těmi našimi. Nepovalují se u televize ve společnosti lahváče.

Tak především je tu ta neúprosná matematika. V době, kdy je mu pětadvacet, jste pro něj nadmíru přitažlivá čtyřicítka. Ale až jemu bude čtyřicet, vy budete pomalu v důchodovém věku. Ovšem pozor, existují muži, kteří řeknou: No a co? A rozhodně to nejsou žádné béčkové exempláře. Tak například nedávno čtyřicetiletý Hugh Jackman, kterého loni časopis People prohlásil za nejvíc sexy muže planety, žije v nadmíru šťastném manželství se svou o třináct let starší chodí Deborrou!

To druhé „ale“ se týká dětí. Mohou nastat přibližně dvě varianty – obě stejně špatné. Buďto vy už děti máte a další nechcete a on ano. Anebo děti ještě nemáte a vzhledem k vyzvánění biologických hodin je chcete mít co nejdřív, jenže on je na ně ještě moc mladý.

Třetí „ale“ se týká statisticky nepochybného faktu, že pro mnoho mladých mužů je vztah se starší partnerkou pouze životní etapa, předcházející založení rodiny s nějakou „přiměřenou“ vrstevnicí.

Tak to prostě je. Na druhou stranu – pokud bychom chtěli ze svého života vyškrtnout všechny příjemné zážitky jen proto, že nevydrží navždy, museli bychom se zříci také dovolených u moře, večerů u táboráku nebo západů slunce.

Pro mnoho mladých mužů je ale, vztah se starší partnerkou pouze životní etapa, předcházející založení rodiny s nějakou „přiměřenou“ vrstevnicí.

Na závěr jeden příběh ze života se smutným, ale přece dobrým koncem.

Mám čtyřicetiletou kamarádku, která několik let žila s klukem o dvanáct let mladším. (Shodou okolností byl také o dvanáct let starší než její dcera.) Rekonstruovali spolu její dům, dokonce plánovali miminko. Pak se rozešli. Ne proto, že on by si našel jinou, ale z mnoha důvodů, ze kterých se normální lidé rozcházejí.

Za pár týdnů jsem ji potkala znova. Byla odbarvená na blond, měla na sobě tričko rozhodně neodpovídající jejímu postavení depresivní čerstvě rozešlé čtyřicítky, a stěžovala si. Stěžovala si, že nestíhá odhánět dotírající milionáře a mladé kluky s vizáží modelů. Podotýkám, že dotyčná má velký osobní šarm, ale žádná krasavice to tedy není.

Nejspíš bych se taky měla rozejít s nějakým zajíčkem.