Den matek je svátek, který se na různých místech světa slaví v různé dny. Třeba ve Velké Británii čtvrtou postní neděli, u nás druhou květnovou neděli a v arabských zemích 21. června. Oslavy mateřství existovaly již dávno v dobách historických. Ve starověkém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek a byl spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey = Kybelé, matky bohů. Pravidelně se začal tento svátek slavit až v roce 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. Oficiální punc dal svátku pak o pět let později americký prezident Woodrow Wilson a určil den oslav stejně jako u nás na druhou květnovou neděli.

Katka (25): „Poprvé jsem si to užila“

Nesmírně jsem se těšila, až se stanu matkou. Všechny svátky prožívám a už odmalička jsem své mamince vyráběla dárečky, které jsem jí pak s velkou pompou dávala. Když jsem otěhotněla, hned jsem manželovi řekla, že to poprvé bude s malým na něm a že si strašně přeju, aby něco vymysleli. Jáchym byl ještě miminko, takže to všechno bylo na manželovi. Ale vymyslel to krásně a přitom to bylo úplně jednoduché. Jako dárek ke Dni matek mi oba moji kluci věnovali obraz, na kterém byly obtisky jejich nohou. Prostě paráda.

Romana (31): „U nás se neslaví“

V naší rodině se slaví tak akorát narozeniny. Na to jsem byla odmalička zvyklá. Ke jmeninám jsme si pak jen popřáli, popřípadě my děti jsme dostávali nějakou čokoládu nebo jinou sladkost. Teď mám děti dvě a je pravda, že v mojí nynější rodině se slaví víc, ale Den matek, otců nebo Země zatím ještě neslavíme. Každopádně lhala bych, kdybych tvrdila, že se mě to vůbec nedotýká. Děti jsou školkou a školou povinné a vždy vyrábí maminkám na výtvarné výchově nějaké přání nebo dárečky. To jsem pak dojatá natolik, že nakonec zavolám i té své mamince. Sice jí nepřiznám, že jí přeju k svátku, ale poděkuju jí za to, jaká je.

Kamila (29): „Jako matka i jako dcera“

Den matek je u nás oblíbeným svátkem. Jsme početná rodina. Já sama mám děti tři, moje starší sestra dokonce čtyři. A k tomu ještě naši tři bratři také nějaké to potomstvo mají. Se všemi dětmi nám pomáhá naše skvělá maminka, která by opravdu zasloužila metál. Děkujeme jí denně, ale když je ten svátek, máme aspoň možnost sejít se na naší velké zahradě a pořádně si oslavu užít. Letos maminku chceme poslat na dovolenou, aby načerpala další síly. A co čeká mě? Ti moji drobci určitě zase vymyslí nějakou lumpárnu, ale já se na ně tento den nebudu zlobit. Umí se totiž krásně smát a vždycky mi nakonec řeknou, že jsem ta nejlepší máma na světě.

Být mámou je ta nejtěžší práce na světě. Podívejte se na vtipné video, které vám to dokáže.

A jak slavíte tento svátek vy? Poděkujete svým maminkám?