Ale můj syn Adam z ní byl na větvi. „Tohle je Marcelka, mami, budeme se brát.“ Koukal na to stvoření jako na svatý obrázek, zatímco mně naskakovala husí kůže. „A kde budete bydlet?“ zeptala jsem se plna podezření, že samozřejmě u nás, což se také splnilo.

Syn se oženil a nastěhoval si Marcelku k sobě do pokoje. Marcelka doma nehne prstem, nemá ani stálé zaměstnání, což mě ani nepřekvapuje, protože kdo by takovouhle osobu zaměstnal.

Syn naštěstí pracuje, takže mi přispívá na domácnost, ale Marcelka ráno vyspává, ani snídani mu neudělá, tu připravuju já, pro sebe i pro syna. A syn mě ještě napomíná, abych moc nerachotila nádobím a Marcelku nevzbudila! Nejradši bych na ni vylila kýbl vody! V práci jsem radši než doma a často si dobrovolně beru přesčasy. A pokaždé, když přijdu, najdu Marcelku rozvalenou v obýváku na gauči, na klíně notebook a k tomu běží na plné pecky televize.

V koupelně se válí Marcelčino a synovo prádlo, dáma čeká, až ho vyperu. Na moje výtky podotkne, že neměla čas!

A syn se té líné lemry zastává, miluje ji, a běda mně, když na její adresu pronesu nějakou kritickou poznámku! Marcelka je totiž umělkyně, grafička, pracuje na nějakém dyzajnovém návrhu pro jakousi firmu, která dělá interiéry. A tak se přece nemůže zabývat takovými přízemními věcmi, jako je úklid, vaření nebo praní prádla! Potřebuje inspiraci! Začínám snít o tom, že uteču, pronajmu si garsonku, ale nájmy jsou vysoké a moje příjmy na to nedosahují.

Zuzana, Valašské Meziříčí

NÁZOR PSYCHOLOGA

PhDr. Petr Šmolka

Vážená paní, syn si tedy „uměl vybrat“. Nejen partnerku, ale i matku! Tu, která mlčky trpí parazitování na své slušnosti. Život nám uštědřuje mnohé rány, partnerské výběry našich dětí jsou jedny z nejtvrdších. Zatím jste se (marně) snažila o změnu po dobrém. Teď je třeba zvolit nějakou jinou strategii. Jednou z možností je pasivní rezistence. Syn by přišel o vaše snídaně, v koupelně by se vám zřejmě hromadilo nevyprané prádlo. Pak byste mohla přitvrdit. Jestli se o prádlo nepostarají, poputuje do charity. Nakonec byste mohla zformulovat „Dohodu o užívání společného bytu“. Jasně v ní popsat, za jakých podmínek u vás mohou zůstat. Bude-li to pro ně nepřijatelné, tak mají měsíc na nalezení jiného bydlení. Jinak podniknete patřičné právní kroky. Marcelka by mohla dostat soudní výpověď.