Jmenoval se Franta a byl to takový Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Nevnucoval se, ale přiložil ruku k dílu tam, kde bylo třeba. Navíc s ním byla legrace a já byla spokojená, že manžel bude mít kamaráda, se kterým povede ty chlapské řeči a občas si zajdou na pivo.

Soused byl svobodný a bezdětný, ale nikdy jsem se nezeptala proč – přišlo mi to neslušné.

Manžel a Franta si opravdu rozuměli. Jak ti se spolu nasmáli! Vůbec mě nenapadlo, že by v tom mohlo být ještě něco jiného než kamarádství.

Soused k nám moc nechodil, kromě dnů, kdy manželovi pomáhal. Zato manžel byl u souseda pečený vařený. „Jdu k Frantovi na pivko a na kus řeči,“ hlásil mi bujaře. Návštěvy u souseda se protahovaly a manžel se vracíval rozzářený, spokojený – nicméně kromě pusy na dobrou noc se nekonalo nic. Můj muž se zachumlal do pokrývky a odtáhl se ode mne co nejdál. Bylo mi to divné, předtím jsme vedli normální manželský život – a najednou nic.

Po půl roce jsem začala mít podezření, že se to kamarádství nějak zvrtlo, ale odmítala si to připustit. A jednoho dne se Franta odstěhoval. Ani se nerozloučil.

Manžel odchod souseda těžce nesl. Byl zádumčivý, nic ho netěšilo. A nakonec se mi přiznal. S Frantou se do sebe zamilovali! Manžel prý vůbec netušil, že by ho mohl okouzlit nějaký muž, ale stalo se. Potkal lásku svého života!

Byla jsem úplně vyřízená. Manžel byl přece normální chlap, to ten perverzní Franta ho zkazil!!! Sedla jsem k počítači a napsala Frantovi e-mailem dopis. A servítky jsem si nebrala, tak jsem byla rozzlobená. Můj dopis měl ovšem opačný efekt. Manžel se to dozvěděl, obvinil mě, že jsem mu zničila život a požádal o rozvod. Vůbec jsem to nechápala, vždyť jsme žili léta šťastně jako muž a žena, koupili si domek, splnili si sen. A teď tohle!

Málem jsem si oči vyplakala. Rozvedli jsme se a manžel se odstěhoval za Frantou! Zůstala jsem v našem vysněném domku sama. Franta ten svůj prodal, mám teď nové sousedy. Mladou rodinu se dvěma dětmi. Vyhýbám se jim a ten baráček asi taky prodám.

Drahomíra, Kostelec nad Orlicí

NÁZOR PSYCHOLOGA

PhDr. Petr Šmolka - psmolka@volny.cz

Milá Drahomíro, váš muž se zřejmě až v kontaktech s Frantou „potkal“ se svou skutečnou sexuální orientací. Ta je sice vrozená a během života neměnná, ne vždy se však musí projevit. Společenské tlaky na život v heterogenních vztazích vedou k tomu, že v nich žijí

i mnozí homosexuálové. Časem by se asi měnila podoba (frekvence) sexu. Vy sama byste se asi trápila tím, že pro manžela nejste zřejmě dost přitažlivá. Pro vztah s Františkem musel udělat významný krok – coming out. Přiznat sobě i okolí svou sexuální orientaci. Stačí, když si připomenete svá vlastní slova – „perverzní Franta ho zkazil“. Být gayem nebo lesbou není projevem žádné perverze! Zkuste se seznámit třeba s příběhem Honzy Musila – herce a moderátora. O tom, jak se on i jeho rodina dokázali vyrovnat s jeho pozdě rozpoznanou homosexualitou.